Μετά από τέσσερις μήνες στη φυλακή και αφού το προηγούμενο διάστημα είχε δει τους συγκατηγορούμενους της για το Qatargate να αποφυλακίζονται, η Εύα Καϊλή πέρασε χθες, τις πύλες των φυλακών Χάρεν και επέστρεψε στο σπίτι της και την ανήλικη κόρη της.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αποφυλακίστηκε φορώντας το ειδικό ηλεκτρονικό βραχιολάκι, έχοντας μία σειρά από περιορισμούς.

Το πρώτο βήμα ωστόσο για την ίδια έγινε, και πλέον το ενδιαφέρον της στρέφεται στο να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να πείσει τους δικαστές ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο του Qatargate, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

Στην πρώτη της εμφάνιση μετά από την υπό όρους αποφυλάκισή της, η ευρωβουλευτής ήταν φανερά χαρούμενη και ανακουφισμένη.

Τι εκμυστηρεύτηκε

Στους μήνες που πέρασε στη φυλακή, κάποιες στιγμές ήταν πραγματικά δύσκολες και όπως εξομολογήθηκε στην πρώτη της συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς» είπε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή αλλά η σκέψη της κόρης της ήταν αυτή που της έδωσε δύναμη να παλέψει.

«Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δε με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα».

«Δε θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους» τόνισε η Ελληνίδα πολιτικός, κάτι που είχε πει και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος όταν έγινε γνωστή η είδηση της αποφυλάκισής της.

Η ζωή με το «βραχιολάκι»

Η Εύα Καϊλή μπορεί να αποφυλακίστηκε ωστόσο θα έχει αρκετούς περιορισμούς στη νέα της ζωή με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Οι συνομιλίες της και οι κινήσεις της θα καταγράφονται σε 24ωρη βάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να βγει από το σπίτι θα πρέπει να στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 24 ώρες πριν, ενημερώνοντας ότι θα υπάρξει μετακίνηση, αλλιώς εάν βγει από την προκαθορισμένη περίμετρο το βραχιολάκι δίνει σήμα.

Σημειώνεται ακόμη ότι Εύα Καϊλή δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο Qatargate. Η ίδια θα μένει στο σπίτι της στο κέντρο των Βρυξελλών μαζί με την κόρη της, ενώ σε άλλο διαμέρισμα θα βρίσκεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ο οποίος είχε αποφυλακιστεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η ευρωβουλευτής θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόρτζι, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές. Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι αυτό ήταν επιθυμία και της ίδιας, καθώς δεν θέλει να έχει πλέον σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της.

Η Εύα Καϊλή θα πρέπει να δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας της με τις βελγικές αρχές, να είναι πάντοτε διαθέσιμη στον ίδιο αριθμό, να φορά διαρκώς το «βραχιολάκι» και να μη μετακινείται από το διαμέρισμά της.

Από εκεί μπορεί να βγει για να πάει στο δικαστήριο, σε γιατρό ή για λόγους ανωτέρας βίας και πάντα σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου.

Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να δέχεται επισκέψεις. Αυτό θα διευκρινιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τις βελγικές αρχές.