Η Εύα Καϊλή αποφυλακίστηκε την Μεγάλη Παρασκευή, μετά από τέσσερις μήνες στις φυλακές Χάρεν του Βελγίου, με την κατηγορία της συμμετοχής της στο σκάνδαλο Qatargate. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επέστρεψε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο σπίτι της και θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα με την κόρη της.

Στην πρώτη της εμφάνιση μετά από την υπό όρους αποφυλάκισή της, η ευρωβουλευτής ήταν φανερά χαρούμενη, που θα μπορέσει να δει την κόρη της, και ανακουφισμένη. Ωστόσο, στους μήνες που πέρασε στη φυλακή, κάποιες στιγμές ήταν πραγματικά δύσκολη και όπως εξομολογήθηκε στην πρώτη της συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή της.

«Πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω το μαρτύριο της μοναξιάς»

«Είναι αλήθεια, μπορώ να το πω, πέρασαν στιγμές που σκέφτηκα να τελειώσω μόνη μου το μαρτύριο της εκκωφαντικής μοναξιάς» είπε χαρακτηριστικά η Εύα Καϊλή αλλά η σκέψη της κόρης της ήταν αυτή που της έδωσε δύναμη να παλέψει.

«Δείλιασα, δεν το έκανα, η σκέψη της κορούλας μου δε με άφηνε, με στήριζε, μου έδωσε νόημα να σηκωθώ, να πολεμήσω για να αποδείξω ότι είμαι αθώα, για να μην ντρέπεται η κόρη μου για εμένα».

«Αν αποτύχω να αθωωθώ δεν θα επιστρέψω ποτέ στην Ελλάδα»

«Δε θα υποκύψω. Αν αποτύχω να πείσω τη βελγική Δικαιοσύνη ότι είμαι αθώα, δε θα επιστρέψω ποτέ στην πατρίδα μου, θα ντρέπομαι να κοιτάξω στα μάτια τους ανθρώπους που έχω συμπορευθεί από μαθήτρια του Λυκείου μαζί τους» τόνισε η Ελληνίδα πολιτικός, κάτι που είχε πει και ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος όταν έγινε γνωστή η είδηση της αποφυλάκισής της.

«Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το μεταβολίσω, με συγκλονίζει» πρόσθεσε η Εύα Καϊλή, που ήταν η τελευταία εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο του Qatargate που είδε την… πόρτα της εξόδου από τις φυλακές με ηλεκτρονική επιτήρηση.

«Με περιμένει η κόρη μου»

«Σας ευχαριστώ πολύ, με περιμένει η κόρη μου. Είμαι πολύ χαρούμενη σήμερα που θα είμαι κα πάλι κοντά της. Ο αγώνας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα από τους δικηγόρους μου» είπε η Εύα Καϊλή, στις πρώτες της δηλώσεις στους δημοσιογράφους που την περίμεναν μετά την αποφυλάκισή της.

Χαμογελαστή και την ίδια στιγμή αμήχανη,  κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου και μίλησε στους δημοσιογράφους λίγο πριν μπει στο σπίτι της. Σε 33 λέξεις αποτύπωσε τα πρώτα συναισθήματα ελευθερίας, αρχικά στα Ελληνικά και στη συνέχεια στα Αγγλικά.

Η σχέση της με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Πώς θα βλέπουν την κόρη τους

Όπως έχει γίνει γνωστό, δε θα μένει με τον σύζυγό της και επίσης κατηγορούμενο για το σκάνδαλο, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κάτι που όπως φαίνεται δεν επηρεάζει τη μεταξύ τους σχέση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είναι άριστη.

Η Εύα Καϊλή, όπως μετέδωσε το Mega, θεωρεί ότι ο Τζιόρτζι δεν την πρόδωσε και ότι δεν είπε κάτι εναντίον της στις ανακριτικές Αρχές, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο Αντόνιο Παντσέρι χειραγωγούσε και εκμεταλλεύτηκε τον σύντροφό της.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  δεν πρέπει να έχει καμία επαφή με τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, άρα και με τον Τζιόρτζι, ωστόσο μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά, κλήσεις οι οποίες θα καταγράφονται.

Όσο για την κόρη τους, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι θα μπορεί να την βλέπει στο διαμέρισμα που μένει.

Πότε μπορεί να κυκλοφορεί εκτός σπιτιού

Η Εύα Καϊλή πήγε στο σπίτι που έμενε και πριν, πίσω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας της με τις βελγικές Αρχές, να είναι πάντοτε διαθέσιμη στον ίδιο αριθμό, να φορά διαρκώς το βραχιολάκι και να μην μετακινηθεί από το διαμέρισμά της, με εξαίρεση την μετάβασή της στο δικαστήριο, στο γιατρό ή για λόγους ανωτέρας βίας και σε συνεννόηση πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου.

Το εάν θα μπορεί να δει όποιον θέλει σπίτι της, να έχει κινητό ή ίντερνετ εξαρτάται από την απόφαση των βελγικών δικαστικών αρχών που φαίνεται ότι δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη.

Της έχει απαγορευτεί η έξοδος στο εξωτερικό και της έχουν κρατήσει το διαβατήριο.