Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση στο ΣΕΦ, επικράτησε της Μπασκόνια με 86-78 και τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου της Euroleague, σε ένα αν μη τι άλλο ιστορικό επίτευγμα.

Οι ερυθρόλευκοι έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που το καταφέρνει και το έκανε με εμφατικό τρόπο, αφού όλη τη σεζόν είναι κοινά αποδεκτό ότι έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση. Πλέον, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα περιμένει να μάθει απόψε τον αντίπαλο της στα Play off, όπου έχει το πλεονέκτημα έδρας για να βρεθεί για δεύτερη σερί σεζόν στο Final Four.

Οι Πειραιώτες γνωρίζουν ποιος είναι πιθανός αντίπαλος στον ημιτελικό στο Κάουνας, όμως δεν έχουν μάθει με ποιον θα παίξουν στους «8», με τις πιθανότητες να έχουν να κάνουν με τρεις ομάδες. Η μία είναι η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη, του Νικ Καλάθη, του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Τάιλερ Ντόρσεϊ, η οποία είναι και αυτή που φαντάζει φαβορί να πέσει πάνω στον Ολυμπιακό και οι άλλες δύο είναι η Ζαλγκίρις και η Μπασκόνια.

Τα τρία σενάρια λοιπόν είναι τα εξής: 

1) Ο Ολυμπιακός παίζει με τη Φενερμπαχτσέ εάν η Ζαλγκίρις νικήσει την Μπάγερν στο Μόναχο και η Παρτιζάν τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι.

2) Ο Ολυμπιακός παίζει με την Μπασκόνια εάν η Μπάγερν νικήσει την Ζαλγκίρις, ανεξάρτητα τι θα συμβεί στην αναμέτρηση της Παρτιζάν με τον Παναθηναϊκό.

3) Ο Ολυμπιακός παίζει με την Ζαλγκίρις, εάν οι Λιθουανοί κερδίσουν στο Μόναχο την Μπάγερν και ο Παναθηναϊκός νικήσει στο Βελιγράδι την Παρτιζάν.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε το βράδυ της Πέμπτης, πως δεν λογαριάζει κανέναν και δεν διαλέγει αντίπαλο. Με όποιον και να παίξει θα είναι το φαβορί αν αγωνιστεί όπως στην κανονική διάρκεια, ενώ είναι αμφίβολο αν κάποια εκ των τριών προτιμάει να πέσει πάνω στους Πειραιώτες.

Παρόλα αυτά, με βάση και την εικόνα των ομάδων, αλλά και τα ρόστερ οι ερυθρόλευκοι αν μπορούσε να πει κανείς ότι θα προτιμούσαν κάτι, αυτό θα ήταν να μην πέσουν πάνω στη Φενέρ, αλλά σε μια εκ των άλλων δύο. Η ομάδα του Ιτούδη έχει σπουδαίο ρόστερ, ασχέτως αν δεν αποδίδει αυτά που μπορεί, ενώ έχει πολλούς παίκτες που μπορούν στην καλή τους βραδιά να σε «σκοτώσουν». Ωστόσο, ο Ολυμπιακός την «καθάρισε» φέτος και ειδικά στο ΣΕΦ έκανε μυθικό πάρτι.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός αν δεν πέσει με τη Φενέρ, που θεωρητικά είναι και η δυσκολότερη αντίπαλος με βάση το ρόστερ, αλλά και τον προπονητή, θα βρει απέναντι του είτε τη Ζαλγκίρις, είτε την Μπασκόνια. Δύο τελείως διαφορετικές ομάδες, που πρεσβεύουν ένα άλλο τρόπο παιχνιδιού η καθεμία.

Οι Λιθουανοί μετά τη Φενέρ έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους Βάσκους να πέσουν με τον Ολυμπιακό, με τον Μπαρτζώκα και τους παίκτες του να έχουν δείξει ότι ομάδες όπως η Ζαλγκίρις είναι του χεριού τους. Ειδικά σε μια σειρά που χρειάζονται τρεις νίκες και με πλεονέκτημα έδρας, οι ερυθρόλευκοι μοιάζει δύσκολο να απειληθούν με αποκλεισμό. Ακόμη και αν φτάσουν και σε Game 5.

Αντίθετα, με την Μπασκόνια ο Ολυμπιακός έδειξε ότι την έχει, αλλά και οι Βάσκοι έδειξαν ότι έχουν… τρέλα. Αυτό δεν είναι καλό σε μια σειρά, ασχέτως τη δυναμική της κάθε ομάδας, αφού το τέμπο θα είναι πολύ υψηλό και αν η Μπασκόνια βρει ρυθμό μπορεί να τα καταφέρει. Και στην Ισπανία διαθέτει μια «καυτή» έδρα.

Ο Ολυμπιακός δεν θέλει τέτοιους αλλοπρόσαλλους αντιπάλους όχι επειδή δεν θα τα καταφέρει, αλλά γιατί δεν γνωρίζει πως θα πάει το ματς. Αν θα τους μπουν τα σουτ και έχουν ρυθμό στην επίθεση μπορούν ομάδες όπως η Μπασκόνια να κερδίσουν τον οποιονδήποτε, όπουδήποτε. Όμως και πάλι, ο Ολυμπιακός μοιάζει δύσκολο να μείνει εκτός από την Μπασκόνια σε σειρά των τριών νικών. Οι «μάχες» με την Μονακό πέρσι είναι η τρανή απόδειξη για όλα τα παραπάνω, αφού η Μπασκόνια είναι μια παρόμοια ομάδα σε ρυθμό…

Η κατάληξη λοιπόν είναι πως τον Ολυμπιακό δεν τον ενδιαφέρει με όποιον και να παίξει, αφού πολύ απλά θα είναι το φαβορί με βάση την εικόνα που έχει όλη τη σεζόν και το πλεονέκτημα έδρας. Όμως αν υπήρχε μια προτίμηση θα ήταν να μην… μπλέξει με τη Φενέρ η οποία έχει σαφώς ποιοτικότερο ρόστερ και προπονητή από τις άλλες δύο ομάδες…