Η Εύα Καϊλή έχει καταθέσει ήδη το τέταρτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισής της, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη η βελγική δικαιοσύνη πρόκειται να αποφασίσει για την απελευθέρωσή της. Την ίδια ώρα εκτός φυλακής βρίσκονται ο φερόμενος ως εγκέφαλος, Αντόνιο Παντσέρι, ο σύντροφος της ελληνίδας Ευρωβουλευτή Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά και ο Φρανκ Ταραμπέλα.

Μέχρις στιγμής, οι βελγικές αρχές έχουν απελευθερώσει έστω και με περιοριστικούς όρους, όλους όσους κατηγορήθηκαν από την αρχή για την εμπλοκή τους στο Qatargate, ενώ η κα Καϊλή παραμένει φυλακισμένη εδώ και τέσσερις μήνες με τα αιτήματά της να καταρρίπτονται από τους Βέλγους δικαστές. Το δεδομένο που τα αλλάζει όλα είναι ότι Τζιόρτζι και Παντσέρι έχουν υπογράψει ήδη συμφωνίες με βάση την ομολογία τους, πράγμα που η ευρωβουλευτής δεν έχει κάνει.

Εκτός ο φυλακής ο Μαρκ Ταραμπέλα

«Μόλις ενημερωθήκαμε με ανακούφιση την επικείμενη απελευθέρωση του Μαρκ Ταραμπέλα. Ο ίδιος παραμένει, φυσικά, στη διάθεση των αρχών, εάν χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βέλγου ευρωβουλευτή που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate.

«Ο Μαρκ Ταραμπέλα διακήρυττε πάντα την αθωότητά του. Επίσης πάντα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί και ότι δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα για να επηρεαστούν οι απόψεις του» συνεχίζει το δελτίο Τύπου.

Πώς καταρρίπτονται τα νομικά επιχειρήματα για την κράτηση της Καϊλή

Αρθρογράφος της Liberation αναρωτιέται για την κράτηση της Εύας Καϊλή καθώς  σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, η μορφή κράτησης δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Η Καϊλή δεν έχει ποινικό μητρώο. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, η δικαστική εποπτεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, η Εύα Καϊλή θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να αντιμετωπίσει πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αποτελεί το μόνο έγκλημα που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.

Νέα «βέλη» στον Παντσέρι από τον δικηγόρο της Καϊλή

Βέλη κατά του «εγκεφάλου» του Qatargate, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, Αντόνιο Παντσέρι εξαπέλυσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του κ. Παντσέρι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η ίδια αν και ψυχολογικά φορτισμένη επιμένει κατηγορηματικά στην αθωότητά της», δήλωσε ο συνήγορος της προφυλακισμένης ευρωβουλευτή στον Ant1.

«Η αποφυλάκιση του Παντσέρι είναι προϊόν συναλλαγής, δέχτηκε να πει ψέματα κατά της Εύας Καϊλή και το αντάλλαγμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αυτός που είναι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί εγκληματική οργάνωση υπάρχει αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν η κ. Καϊλή», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός φυλακής με «βραχιολάκι» βρίσκεται και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και στενός συνεργάτης του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι δύο παλιοί συνεργάτες φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις Αρχές του Βελγίου με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή τους με όρους, αλλά και μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση στη δίκη που θα ακολουθήσει.

Πώς θα κινηθούν οι δικηγόροι της Καϊλή για το τέταρτο αίτημα

«Στο ερχόμενο δικαστικό συμβούλιο θα δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε την αναξιοπιστία του κ. Παντσέρι. Θα έχουμε ισχυρά νεότερα στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η ίδια αν και ψυχολογικά φορτισμένη επιμένει κατηγορηματικά στην αθωότητά της» αναφέρει ο Έλληνας συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα ο γνωστός δικηγόρος τονίζει πως η ίδια «αισθάνεται ένα αίσθημα αδικίας βλέποντας τους πρωταγωνιστές να είναι ελεύθεροι, να είναι στο σπίτι τους και εκείνη που δίνει μάχη για την αθωότητά της να είναι μέσα. Είναι μια προκλητική αντινομία την οποία διακρίνουμε στο ποινικό βελγικό σύστημα.

»Η αποφυλάκιση του Παντσέρι είναι προϊόν συναλλαγής, δέχτηκε να πει ψέματα κατά της Εύας Καϊλή και το αντάλλαγμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος. Αυτός που είναι αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης. Γιατί εγκληματική οργάνωση υπάρχει αλλά δεν συμμετέχει σε αυτήν η κυρία Καϊλή» σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως εκτός φυλακής βρίσκεται και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και στενός συνεργάτης του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Οι δυο άνδρες φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις βέλγικες αρχές με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή τους με όρους αλλά και μια πιο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση.

Δείτε το βίντεο