Στο Άμστερνταμ βρίσκεται από εχθές ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη χώρα, μετά το 2000, «ένδειξη μίας νέας δυναμικής μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Ελιζέ.

Σήμερα, ο Μακρόν βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος έβγαινε από το αυτοκίνητό του, ένας άνδρας προσπάθησε να τον πλησιάσει ενώ φώναζε «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ!».

Τότε οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του Μακρόν επενέβησαν σε δευτερόλεπτα, βάζοντας κάτω και ακινητοποιώντας τον άντρα.

Διαδηλωτές για το συνταξιοδοτικό διέκοψαν ομιλία του Μακρόν στην Ολλανδία

Υπενθυμίζεται πως με ένταση και επεισόδια ξεκίνησε χθες η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του Μακρόν στη Χάγη -προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Nexus-, ο Γάλλος πρόεδρος υποχρεώθηκε να σταματήσει για λίγη ώρα να ομιλεί όταν νεαρά άτομα από το ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος και να ξεδιπλώνουν πανό, τα οποία έγραφαν στα αγγλικά: «Νομίζω ότι χάσαμε κάτι: πού είναι η γαλλική δημοκρατία;», «Παρακάμψατε ξανά τη Βουλή», «Δεν τηρείται η σύμβαση για το κλίμα», «Πότε θα ακούσετε τα εκατομμύρια των ανθρώπων στο δρόμο;» κ.λπ.

«Μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις»

Ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τα άτομα που διέκοψαν την ομιλία του και τα οποία η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε από την αίθουσα, είπε πως «μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις για το τι συζητάμε στη Γαλλία», ότι «η δημοκρατία είναι ένα μέρος όπου μπορεί κανείς να διαδηλώσει», αλλά και ότι «την ημέρα που θα πεις στον εαυτό σου πως όταν διαφωνείς με νόμο που έχει ψηφιστεί ή με ανθρώπους που έχουν εκλεγεί, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, θέτεις σε κίνδυνο τη δημοκρατία».