Ποικίλες αντιδράσεις και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, έχει προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με την οποία επιχειρείται να μπει  «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών.

Βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους λίγες ώρες πριν την ψήφιση της τροπολογίας η οποία αναμένεται να περάσει με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας στο MEGA ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε πως η ουσία είναι να θωρακιστεί η Δημοκρατία.

«Το μείζον είναι ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία. Η αρμοδιότητα για την κρίση ποια κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές ανήκουν ιστορικά στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Η νομοθεσία που ήδη έχει περάσει και στηρίχτηκε σε διαχωρισμό της συνύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στη μορφή κόμματος παίρνει μία ουσιαστική κρίση», είπε και συμπλήρωσε πως η απόφαση θα είχε μεγαλύτερο κύρος εάν προερχόταν από μείζονα σύνθεση του Αρείου Πάγου.

«Το μείζον είναι να αποτρέψουμε την εγκληματική οργάνωση να αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα έχει πολύ  περισσότερο κύρος η απόφαση όταν ληφθεί από μείζονα σύνθεση. Προέκυψε ότι είναι δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα η κρίση από το τμήμα και γι’ αυτό κρίθηκε ότι ήταν ασφαλέστερο να πάει σε μείζονα σύνθεση και να δοθεί δυνατότητα σε άλλες δικαστικές και διοικητικές αρχές να υποβάλλουν σχετικά πληροφοριακά σημειώματα σε κρίση του Αρείου Πάγου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι ντροπή για τη Δημοκρατία να μη συμφωνούμε στα αυτονόητα».

«Έχουμε ένα κεντρικό ερώτημα, έχουμε ένα μέτωπο που θα αποτρέψει τις εγκληματικές οργανώσεις να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές; Τόσο απλά τα πράγματα… Εξαντλήθηκε ο διάλογος. Αν είμαστε ειλικρινείς, πάμε στη Βουλή και διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για να τούς κλείσει η Δικαιοσύνη το δρόμο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκ του αποτελέσματος δεν βλέπετε ορισμένες περίεργες συμπεριφορές και διαδρομές; Δεν βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ μια λέξη, να πει ‘’ναι’’ ή ‘’όχι’’, βρίσκει πολλά λόγια» σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σήμερα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη, υπήρξε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατατέθηκε η κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία πρόταση ήταν συνταγματικά έωλη.

Η κυβέρνηση, εξήγησε, ήταν σε επαφή με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση που φέρνουμε έχει και ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου. Υπήρξε μια διαβούλευση, νομίζω ότι είναι θεσμικά επιβεβλημένο, όταν φέρνεις νόμο με ζητήματα δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου να ενημερώνεις και να διαβουλεύεσαι με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Όφειλε η κυβέρνηση να λάβει υπόψη την άποψη της ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δικονομικής λειτουργίας του δικαστηρίου.

«Κυβερνητικό φιάσκο η τροπολογία»

Από την άλλη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για βιασύνη και προχειρότητα σχετικά με την τροπολογία, ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στο παρελθόν πρόταση έγκριτων συνταγματολόγων που θα έκλεινε οριστικά την πόρτα της Βουλής στον Ηλία Κασιδιάρη.

«Εδώ έχουμε ένα κυβερνητικό φιάσκο. Είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα χωρίς να μπορεί να λύσει το θέμα, γιατί ακροβατεί, διότι συνταγματικά έχει πρόβλημα. Θέλουμε να βάλουμε «μπλόκο» στον Κασιδιάρη, όχι στο κράτος Δικαίου», είπε και τόνισε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεγεθυνθεί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς.

«Τα ζητήματα Δημοκρατίας δεν λύνονται υπονομεύοντας τη Δημοκρατία, με ρυθμίσεις και δικαστικές παρεμβάσεις», κατέληξε ο κος Θεοχαρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε προχειρότητα  και έλλειψη σοβαρότητας στην κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προσπαθεί να κλείσει το θέμα για τρίτη φορά και πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «εμείς και όλα τα δημοκρατικά κόμματα δεν θέλουμε να μπουν οι μαχαιροβγάλτες στη Βουλή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις κινήσεις της είναι σαν να γίνεται ο καλύτερος χορηγός του κόμματος Κασιδιάρη.

«Διερωτήθηκε επίσης γιατί δεν ανακοινώθηκε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Επιρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο.