Στο κόκκινο αναμένεται να φτάσει η αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή, όπου ψηφίζεται  η νέα ρύθμιση, που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο, όπως διατείνεται,  «ένα επιπρόσθετο μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023.

Η σημερινή ψηφοφορία, διεξάγεται στον απόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, και η διάταξη που μεταφέρει την ευθύνη της απόφασης για την ανακήρυξη των κομμάτων στην ολομέλεια του αρμόδιου Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου (αντί στην πενταμελή σύνθεση όπως ισχύει σήμερα) αναμένεται να περάσει χωρίς αλλαγές.

Την τροπολογία αναμένεται να στηρίξουν μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία ή να δηλώσει «παρών» ενώ το ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση, αναμένεται να καταψηφίσουν.

Μετωπική σύγκρουση

Δίνοντας τον τόνο της συζήτησης που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή ( όπου δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί),  ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή».

«Αύριο (σ.σ σήμερα) στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους»  είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Εύοσμο και πρόσθεσε ότι «αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη “Χρυσή Αυγή”.

Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συνταγματικές ακροβασίες…»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για ερασιτεχνισμούς και συνταγματικές ακροβασίες της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον πρωθυπουργό, σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τους κυβερνητικούς ότι είναι οι ίδιοι που γίνονται «οι μεγαλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς», ενώ κάλεσε τον Μητσοτάκη να στηρίξει την αρχική τροπολογία του κόμματός του. «Αλλιώς ας αναλάβουν την ευθύνη. Θα απέχουμε προφανώς. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος;» ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε επίσης ευθεία απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη τη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο, ενώ σημείωσε:

«Δεν θα μου κάνει κανείς μαθήματα στάσης απέναντι στον νεοναζισμό. Τη μάχη αυτήν την έχουμε δώσει και τη δίνουμε καθημερινά. Η απάντηση είναι όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή στάση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα».

«Ναι» από ΠΑΣΟΚ – «Όχι» από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Εκτός από το κυβερνών κόμμα, την τροπολογία θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ παρά τις ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια! σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Κατά τάσσεται και η Ελληνική Λύση.