Eίναι ο πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος. Όνομα τεράστιο. Κι όμως ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν θα πρέπει να νιώθει καθόλου σίγουρος για την παρουσία του και τη νέα χρονιά στην Μπαρτσελόνα!

Είναι δυνατόν; Ο Πολωνός είναι ο βασικός φορ στην πορεία προς τον τίτλο για τους Καταλανούς. Κι όμως στη Βαρκελώνη έχουν παράπονα και μάλιστα σοβαρά.

Ο «Λέβα» κατηγορείται ότι έχει «εξαφανιστεί». Δεν ήταν παρών στις μεγάλες βραδιές της σεζόν, ενώ τα γκολ του έχουν δώσει – πρακτικά – μόνο έξι βαθμούς στο πρωτάθλημα. Η αποτυχία του πλήρης σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (γεννημένος στις 21-8-1988), μια επένδυση 45 εκατομμυρίων ευρώ, με συμβόλαιο που φτάνει ως το 2026, δεν έχει δώσει στον σύλλογο της Βαρκελώνης αυτό που ήθελαν. Στα «Κλάσικο» με τη Ρεάλ του έμεινε μόνο το γκολ στο Σούπερ Καπ.

Απογοήτευσε στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός αγώνα στους «τελικούς» με την Μπάγερν, ενώ και στο Γιουρόπα Λιγκ απογοήτευσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Λεβαντόφσκι πήγε στη Μπάρτσα για να καλύψει, με όποιον τρόπο μπορούσε, το τεράστιο κενό που άφησε ο Μέσι όταν έφυγε το καλοκαίρι του 2021. Το ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα ήταν θεαματικό. Σκόραρε 13 γκολ σε 12 αγώνες, έβαλε στόχο το «χρυσό παπούτσι», αλλά στη συνέχεια έσβησε.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν ήταν τόσο καθοριστικός όσο φαινόταν στην αρχή. Μόνο τρία από τα γκολ του (Μαγιόρκα, Βαλένθια και Μπέτις) έδωσαν βαθμούς στην Μπάρτσα. Τα υπόλοιπα απλά διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Λεφτά παίρνει πολλά. Το συμβόλαιο που έχει μέχρι το 2026, όταν θα είναι στα 38 του χρόνια, είναι μεγάλο.

Οι αριθμοί του εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν απελπιστικοί. Ο Λεβαντόφσκι έχασε εννέα φορές την μπάλα, κέρδισε μόνο δύο μονομαχίες από τις οκτώ και έχασε τις πέντε εναέριες μάχες για τις οποίες αγωνίστηκε.

Με πολύ στενή σχέση με τον ατζέντη του, Πίνι Ζαχάβι, ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Λεβαντόφσκι, ειδικά αν πάει για την υπογραφή του Μέσι.

Αν το να έχεις έναν 35χρονο παίκτη μπορεί να είναι συζητήσιμο, δύο θα ήταν πάρα πολλοί.

Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι στη διοίκηση των «μπλαουγράνα».

Μετά την επιστροφή του από το Μουντιάλ ο Λεβαντόφσκι δεν είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά.

Ο Πολωνός μπορεί με γκολ σε αδιάφορα ματς να συνεχίσει να φτιάχνει τα νούμερά του, να κατακτήσει το τρόπαιο του πρώτου σκόρερ, αλλά γενικά προβληματίζει.

Στην Μπαρτσελόνα που θέλει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ελίτ είναι απαραίτητος ένας killer στην επίθεση. Ένα φορ που θα σκοράρει στα μεγάλα ματς και θα δίνει νίκες, προκρίσεις και τρόπαια.

Σε Μόναχο, Μιλάνο, Μάντσεστερ και κόντρα στη Ρεάλ στη ρεβάνς που κρίθηκε η πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου, ο «Λέβα» ήταν αόρατος…