Σε καθολική στήριξη όλων των πελατών τους με στεγαστικό δάνειο προχωρούν οι τράπεζες, θέτοντας πλαφόν στην αύξηση των δόσεων από εδώ και στο εξής. Ο νέος μηχανισμός που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα αφορά το σύνολο των προϊόντων, ανεξαρτήτως νομίσματος, με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί κατοικίες όλων των ειδών (κύριες, δευτερεύουσες, εξοχικές), αρκεί να μην εμφανίζουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να κλειδώσουν τους δείκτες αναφοράς με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα δάνεια της κατηγορίας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του περασμένου μήνα, αμέσως δηλαδή μετά την τελευταία απόφαση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Ο λόγος γίνεται για το euribor 1 μηνός, το euribor 3 μηνών και το βασικό επιτόκιο του ευρώ που ανέρχονταν σε 2,92%, 3,04% και 3,50% αντίστοιχα.

Το τελικό κόστος

Στα επιτόκια αυτά θα προστίθεται το περιθώριο (spread) που προβλέπει κάθε σύμβαση για να προκύψει το τελικό κόστος. Επιπλέον, σε περίπτωση που οι δείκτες αναφοράς υποχωρήσουν κάτω από τα όρια που θα τεθούν, το επιτόκιο θα μειώνεται. Η διάρκεια της δράσης θα είναι 12μηνη. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν το ανώτερο σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει η δόση τους και θα επωφελούνται από ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Για παράδειγμα, εάν ένα δάνειο έχει χορηγηθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,50%, το τελικό ύψος του δεν θα μπορεί να ξεπεράσει για το διάστημα εφαρμογής του μέτρου το 5,54%. Από την άλλη, εάν το euribor μειωθεί, ο δανειολήπτης θα κερδίζει, καθώς η δόση θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα. Με τον τρόπο αυτόν στη χειρότερη περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα του περασμένου μήνα έως και τον Μάιο του 2024, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που θα λάβει η ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

Διπλό κέρδος για ευάλωτους

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα τρέξει παράλληλα με τη δράση επιδότησης κατά 50% της επιβάρυνσης στα επιτόκια σε σύγκριση με την 30ή Ιουνίου 2022 που αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτόν οι δικαιούχοι της θα βγουν διπλά κερδισμένοι, καθώς πέραν της επιχορήγησης θα εξασφαλίσουν το προαναφερθέν πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου. Επιπλέον, η περίμετρος των ωφελουμένων αυξάνεται μετά τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (έως 27.300 ευρώ και 234.000 ευρώ αντίστοιχα) που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 45.000 δανειολήπτες από 25.000 προηγουμένως.

Και τα δύο προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες, με το σχετικό κόστος να υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόπτης του συστήματος, ο SSM, δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την εφαρμογή τους, καθώς η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών και δεν προϋποθέτει τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων.