Φέιγ βολάν στο διαδίκτυο έχουν γίνει απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, προκαλώντας πονοκέφαλο στις ΗΠΑ που καλούνται να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή που προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στον σχεδιασμό της αντεπίθεσης της Ουκρανίας αλλά και στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με συμμαχικές χώρες.

Τα έγγραφα αναφέρουν λεπτομέρειες που σχετίζονται με μία σειρά θέματα από την αεράμυνα της Ουκρανίας μέχρι την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ, την Κίνα, την Μέση Ανατολή και την Αφρική γεγονός που οδηγεί αρκετούς  αξιωματούχους να λένε ότι πίσω από τη διαρροή κρύβονται Αμερικανοί.

«Αυτό που βασικά εξετάζεται είναι ότι πρόκειται για διαρροή από τις ΗΠΑ, καθώς πολλά από τα έγγραφα βρίσκονταν μόνο σε αμερικανικά χέρια», δήλωσε στο Reuters ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και όσοι την διεξάγουν δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκονται φιλορώσοι πίσω από τη διαρροή, η οποία θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ασφαλείας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2013.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Δεν μπορούσαν να δοθούν σε ξένους υπηκόους

Μετά την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters εξέτασε περισσότερα από 50 έγγραφα με την ένδειξη «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο» που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αρχής γενομένης από το Discord και το 4Chan. Ενώ ορισμένα από τα έγγραφα είχαν αναρτηθεί πριν από εβδομάδες, η ύπαρξή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή από τους New York Times.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων. Ορισμένα που δίνουν εκτιμήσεις για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης από την Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν τροποποιηθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι ρωσικές απώλειες. Δεν είναι σαφές γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μη διαβαθμισμένο, αλλά περιλαμβάνει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Ορισμένα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένους υπηκόους.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα έγγραφα να έχουν παραποιηθεί για να παραπλανήσουν τους ερευνητές ως προς την προέλευσή τους ή για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος παρέπεμψε για ερωτήσεις στο Πεντάγωνο. Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει την εγκυρότητα των φωτογραφημένων εγγράφων που «φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό», και παρέπεμψε με τη σειρά του το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει ξεκινήσει έρευνα.

Τελειώνει από S-300 η Ουκρανία

Ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και την ένδειξη «Απόρρητο», περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας θα εξαντληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης.

Τέτοιες στενά φυλασσόμενες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τις ρωσικές δυνάμεις και η Ουκρανία δήλωσε ότι ο πρόεδρός της και κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τρόπους αποτροπής διαρροών.

Παρακολουθώντας τους Συμμάχους

Ένα άλλο έγγραφο, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» αναφέρει ότι η υπηρεσία πληροφοριών Mossad ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ το έμαθαν αυτό μέσω της υπηρεσίας «πληροφοριών σημάτων», υποδηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως «ψευδή και χωρίς καμία απολύτως βάση».

Ένα άλλο έγγραφο έδωσε λεπτομέρειες για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ προς τη Σεούλ να βοηθήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την πολιτική της να μην το πράξει.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο έλεγχος όσων αναφέρονται στα έγγραφα αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να λάβουν τα «κατάλληλα» μέτρα αφού επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα έγγραφα να είναι κατασκευασμένα ή προϊόν παρέμβασης τρίτων, προειδοποιώντας ότι κάθε προσπάθεια «διατάραξης της συμμαχίας θα έχει επιπτώσεις», ενώ η αντιπολίτευση στη χώρα εξέφρασε «την λύπη της» για τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας, κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και για μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης Γιουν σε θέματα ασφάλειας, απαιτώντας τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.

Γιατί υποπτεύονται Αμερικανούς

Το Πεντάγωνο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης συμμάχων.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν τις διαδικασίες τους για το πόσο ευρέως μοιράζονται εσωτερικά ορισμένες από τις πληροφορίες.

Εξετάζουν ακόμα ποια κίνητρα θα μπορούσε να έχει ένας Αμερικανός αξιωματούχος ή μια ομάδα αξιωματούχων να διαρρεύσει τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες