Με ατζέντα για την περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της ρωσικής εισβολής έφτασε χθες στην Αθήνα ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στον κατάλογο των αιτημάτων του Κιέβου – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι όλα τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι S-300, TOR-M1, OSA- AK, αλλά και συστοιχίες αντιαεροπορικού πυροβολικού δυτικής κατασκευής πέραν των ρωσικών συστημάτων. Φέρονται επίσης να έχουν ζητήσει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ακόμα ζητήθηκαν πυρομαχικά και τα αντιαεροπορικά βλήματα τα οποία μπορούν να παραχθούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και έχει υπάρξει σχετική συμφωνία της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Για τα υπόλοιπα ο Παναγιωτόπουλος ήταν απόλυτα σαφής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής πως η Ελλάδα δεν δίνει τίποτα που «θα αποδυνάμωνε στο ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες δεδομένων των δικών μας εθνικών προκλήσεων ασφαλείας. Και αν τα πράγματα βαίνουν κάπου καλύτερα όσον αφορά τη διμερή σχέση με την Τουρκία, εν τούτοις ο σχεδιασμός μας ως προς αυτό είναι πάγιος και δεδομένος και δεν αλλάζει. Τώρα, από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε, αλλά μέχρι εκεί». Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε και χθες.

Ευγνωμοσύνη

Στις επίσημες δηλώσεις του ο Ρεζνίκοφ δήλωσε την ευγνωμοσύνη της Ουκρανίας στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση για την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Δήλωσε τη βεβαιότητα ότι μετά τη Σουηδία η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «θα είναι η Ουκρανία».

Κάνοντας σαφή υπαινιγμό στα όσα ζητά η Ουκρανία, ο Ρεζνίκοφ ανέφερε ότι η χώρα του «έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς να αποτρέψει τους Ρώσους, πώς να τους νικήσει, χρησιμοποιώντας όπλα νατοϊκών προδιαγραφών. Είναι λοιπόν ένας καλός λόγος να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνουμε μέλος αυτής της Συμμαχίας». Οπως είπε, περιέγραψε «την πρόοδο των προετοιμασιών μας για την αντεπίθεσή μας, ειδικά όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον στρατό μας, και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους θα παρέχουμε στις δυνάμεις μας νέα όπλα από τους εταίρους μας, οχήματα μάχης πεζικού, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, κ.λπ.».

Αποναρκοθέτηση

Ο ουκρανός υπουργός έθεσε και θέμα συμβολής της Ελλάδας στη διαδικασία αποναρκοθέτησης, και δη στη θάλασσα, λόγω της εμπειρίας του Πολεμικού Ναυτικού.  «Είμαι βέβαιος ότι η χώρα σας κατανοεί πλήρως τι σημαίνει να υπάρχει απειλή από γείτονα χώρα και ξέρω ότι μας υποστηρίζετε ακριβώς επειδή γνωρίζετε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε εκ νέου ότι «ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Εφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί μια νέα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη της Αθήνας στον ουκρανικό λαό. Σημείωσε δε ότι επιδίωξή μας πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, κυρίως βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Επόμενος σταθμός του ουκρανού υπουργού θα είναι η Κύπρος.