Όταν το τηλέφωνο ανώτατου αξιωματικού του κόμματος των Συντηρητικών χτύπησε στις 4 το πρωί, ήξερε ότι δεν θα είναι για καλό.

Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ένας βουλευτής των Τόρις που εκλιπαρούσε για βοήθεια. «Είμαι σε έναν οίκο ανοχής», είπε. «Δεν ξέρω πώς έφτασα εδώ και δεν μπορώ να βρω τα ρούχα μου».

Την αποκάλυψη, χωρίς να ονοματίζει, έκανε η Daily Mail περιγράφοντας ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής ξύπνησε τα ξημερώματα και δεν μπορούσε να βρει πουθενά τα ρούχα του, καταλήγοντας να πάρει τηλέφωνο αξιωματούχους του κόμματος σε μια πολύ δυσάρεστη και άβολη κλήση.

Το απίστευτο τηλεφώνημα, το οποίο έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση γύρω από την ταυτότητα του βουλευτή και μετά το δημοσίευμα έχει προκαλέσει ακόμα ένα γύρο δυσαρέσκειας γύρω από τη ζωή και τα πεπραγμένα Βρετανών βουλευτών.

Ένας άλλος βουλευτής δήλωσε: «Μας έκανε όλους να αναρωτηθούμε – «ποιος θα ήταν ο τηλεφωνικός φίλος σας» στις 4 π.μ. σε μια δύσκολη κατάσταση;». Και το συμπέρασμά μας ήταν σίγουρα όχι το άτομο που τηλεφώνησε».

Χθες το βράδυ, μια πηγή των Συντηρητικών επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με την ταυτότητα του βουλευτή.

Lifestyle, αλκοόλ και παρενοχλήσεις βουλευτών

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω ενός ακόμη κύματος διαμάχης σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον στο βρετανικό κοινοβούλιο, τον τρόπο ζωής με πολύ κατανάλωση αλκοόλ και πολλά περιστατικά παρενοχλήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι δεν ερευνά πλέον τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση του βουλευτή των Τόρις Τζούλιαν Νάιτ, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την κοινοβουλευτική ομάδα για την υπόθεση.

Ωστόσο, το γραφείο των Συντηρητικών δήλωσε ότι δεν θα αποκαταστήσει τον Νάιτ ως βουλευτή του κόμματος μετά από «περαιτέρω καταγγελίες». Ο Νάιτ ισχυρίστηκε ότι «το γραφείο των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών φαίνεται τώρα ότι έχει σκοπό να συνεχίσει το κυνήγι μαγισσών εναντίον μου».

Η υπόθεση Νίκολς που τάραξε τη Βρετανία

Το Γουεστμίνστερ έχει βυθιστεί από πέρυσι σε μια σκιώδη υπόθεση γύρω από την κακοποίηση και την παρενόχληση στους χώρους του κοινοβουλίου. Μια βουλευτής των Εργατικών, η Σάρλοτ Νίκολς, κατονόμασε 20 συναδέλφους της σε μια φερόμενη «λίστα σεξουαλικής παρενόχλησης», προκαλώντας πολιτικό σεισμό.

Η Σάρλοτ Νίκολς προκάλεσε την οργή ορισμένων συναδέλφων της βουλευτών επειδή ανήρτησε την συγκεκριμένη λίστα σε μια ομάδα στην εφαρμογή WhatsApp που εννοείται ότι χρησιμοποιείται από Εργατικούς βουλευτές που, όπως και η ίδια, εξελέγησαν το 2019.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που ισχυρίστηκε ότι είδε τη λίστα δήλωσε ότι, εκτός από πολιτικούς που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν καταγγελίες για παρενόχληση, περιλάμβανε και έναν εξέχοντα συντηρητικό βουλευτή που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κατηγορηθεί δημοσίως.

Η βουλευτής δήλωσε επίσης ότι για τους «λιγότερο γνωστούς» είχε η ίδια «εμπειρία από πρώτο χέρι από τη συμπεριφορά τους».

Πρόσθεσε ότι έκτοτε διέγραψε την ανάρτηση, καθώς την είχε στείλει κατά λάθος σε μια συγκεκριμένη ομάδα WhatsApp.

«Tο πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Γουέστμινστερ είναι ενδημικό»

Η Νίκολς ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης τουλάχιστον δώδεκα φορές από τότε που μπήκε στο Κοινοβούλιο. Δεν απέφυγε να κατονομάσει τους φερόμενους ως ενόχους, αλλά είπε ότι προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα και ότι ορισμένοι ήταν ανώτερα στελέχη, ανέφερε το δημοσίευμα της Daily Mail τότε.

Τον Νοέμβριο δήλωσε επίσης στο BBC Radio 5 Live ότι «όταν πρωτομπήκα στο Κοινοβούλιο μια ομάδα ανθρώπων που γνώριζα μου έδωσε έναν κατάλογο βουλευτών… τους οποίους θα έπρεπε να προσπαθήσω να αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο για να είμαι ασφαλής».

Η Νίκολς είχε δηλώσει: «Αυτό που είναι ανεύθυνο είναι η έλλειψη πραγματικής δράσης για να διευθετηθεί το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Γουέστμινστερ το οποίο είναι τόσο ενδημικό που άλλοι βουλευτές πρέπει να προειδοποιούνται για τη συμπεριφορά των συναδέλφων τους».

Πέρυσι υποστηρίχθηκε ότι είχαν υποβληθεί συνολικά 70 καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον 56 βουλευτών. Το Κοινοβούλιο εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που αφορούν τον τρόπο ζωής των βουλευτών και του προσωπικού τους, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εξουθένωσης, της κακομεταχείρισης των υπαλλήλων και της κακής συμπεριφοράς.