Ενας Ρώσος, ο οποίος καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για δυσφήμηση του στρατού και οι Αρχές απομάκρυναν την κόρη του, κρατείται στη Λευκορωσία αφού διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό. Ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ζακβάτοφ γνωστοποίησε ότι ο 54χρονος Αλεξέι Μοσκαλιόφ συνελήφθη στο Μινσκ, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του κινητού του τηλεφώνου, καθώς έτσι εντοπίστηκε το πού βρίσκεται. «Προφανώς κάποιος έκανε ένα λάθος, ίσως να οφείλεται στο ότι χρησιμοποίησε κινητό τηλέφωνο» δήλωσε ο Ζακβάτοφ, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τον Μοσκαλιόφ.

Ο Μοσκαλιόφ διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί στην πόλη Γιεφρέμοφ, νότια της Μόσχας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Αργότερα την ίδια ημέρα, δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε δύο χρόνια φυλακή για δυσφήμηση των ενόπλων δυνάμεων βάσει νόμου που ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι νομικές συνέπειες

Δεν ήταν σαφές πώς έφτασε από το Γιεφρέμοφ στο Μινσκ, μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων, ή ποιες περαιτέρω νομικές συνέπειες θα αντιμετωπίσει τώρα. Ό δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένειά του δήλωσε ότι αναμένει πως θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις ώστε ο Μοσκαλιόφ να σταλεί πίσω στη Ρωσία.

Ο Μοσκαλιόφ τράβηξε την προσοχή της ρωσικής αστυνομίας πέρυσι, αφότου η κόρη του Μάσα, τότε 12 ετών, ζωγράφισε μια αντιπολεμική εικόνα στο σχολείο της. Η ζωγραφιά έδειχνε τη Ρωσία να ρίχνει πυραύλους εναντίον μιας ουκρανής μητέρας και ενός παιδιού. Η Μάσα έγραφε δίπλα στη ζωγραφία «Ζήτω η Ουκρανία» και «Σταματήστε τον πόλεμο». Αργότερα απαγγέλθηκαν στον Μοσκαλιόφ και κατηγορίες σε σχέση με αντιπολεμικά σχόλια που φέρεται να είχε κάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, ιδίως από τότε που η Μάσα, που σήμερα είναι 13 ετών, χωρίστηκε από τον πατέρα της και τοποθετήθηκε σε ίδρυμα για παιδιά στις αρχές Μαρτίου. Η μητέρα του κοριτσιού έχει φύγει και ζει μακριά τους. Ο δικηγόρος του Μοσκαλιόφ ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν το προσωπικό στο ίδρυμα είπε στο κορίτσι ότι ο πατέρας της είχε προσπαθήσει να διαφύγει. Πρόσθεσε ότι επιδιώκει να τη θέσει υπό τη φροντίδα συγγενών και ότι στις 6 Απριλίου αναμένεται ακρόαση όπου θα αμφισβητήσει την απόφαση να μεταφερθεί η Μάσα στο ίδρυμα για παιδιά.