Aπορρίφθηκε σήμερα από την ειδική επιτροπή της Πρετόρια η αίτηση πρόωρης αποφυλάκισης του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για ton φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.

Η νοτιοαφρικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ένας καταδικασμένος, μπορεί να αποφυλακισθεί υπό όρους μόλις παρέλθει το ήμισυ της ποινής του και ο  Πιστόριους, που αρχικά είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια φυλάκιση και μετά την έφεση σε 13 χρόνια και 5 μήνες, δικαιούται από τον Ιούλιο του 2021 να επωφεληθεί από προσαρμογή της ποινής του.

Η αίτησή του ωστόσο απορρίφθηκε και θα παραμένει στη φυλακή.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε ότι ο Πιστόριους λόγω λανθασμένου υπολογισμού, δεν έχει εκτίσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο για να αποφυλακιστεί.

Τώρα θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για αποφυλάκιση τον Αύγουστο του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 χρόνια ο Πιστόριους πυροβόλησε θανάσιμα τη σύντροφο του Ρίβα μέσα στο σπίτι τους στην Πρετόρια.

Ο «Blade Runner» του παραολυμπιακού κινήματος υποστήριξε ότι νόμιζε ότι είχαν μπει διαρρήκτες στο σπίτι του και ότι άδειασε το όπλο του στην κλειδωμένη από μέσα πόρτα του μπάνιου, για να προστατεύσει τον ίδιο και τη Ρίβα που πίστευε ότι κοιμόταν δίπλα του, για να συνειδητοποιήσει στη συνέχεια ότι κειτόταν νεκρή ακριβώς πίσω από την πόρτα που είχε κάνει σουρωτήρι.

Μια γείτονας τους, η Μισέλ Μπέργκερ, ανέφερε όμως ότι ξύπνησε στις 3 τα ξημερώματα, ακούγοντας κραυγές και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν πολύ τραυματικό για μένα. Η κοπέλα ούρλιαζε και φώναζε για βοήθεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κύριος Πιστόριους δεν άκουσε τις φωνές της».

Τα ψέματα του Πιστόριους

Ο εμπειρογνώμονας Κρις Μανγκένα εκτίμησε ότι «η Ρίβα στεκόταν πίσω από την πόρτα και δεν ήταν σε καθιστή θέση. Ο πρώτος πυροβολισμός τη βρήκε στον μηρό και μετά από αυτόν τον πυροβολισμό έπεσε στο έδαφος. Πιθανώς ούρλιαξε και έπεσε».

Σημειώνεται ότι στον Πιστόριους αρχικά επιβλήθηκαν πέντε χρόνια κάθειρξης, τα οποία μετά από οκτώ μήνες μετατράπηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση ήταν τεράστιες.

Γι’ αυτό και τον Δεκεμβρίου του 2015 ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για τον φόνο της Ρίβα και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 έγινε 13 χρόνια και 5 μήνες.