Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες, όπως αυτές αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο Mega και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα.

Η έρευνα που έγινε την περίοδο 22-28 Μαρτίου περιλαμβάνει την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκαλέσει πόλωση του πολιτικού κλίματος.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας που αναλύει το in, βλέπουμε ορισμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το γενικότερο κλίμα στη χώρα, τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις υψηλότερες και χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης κ.λπ.

Αναφορικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πορεία της χώρας, το 63% (από 68% στην πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας), δηλαδή 2 στους 3 τονίζουν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 30% προς τη σωστή (από 26%).

Ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη χώρα, κι ενδεχομένως με αυτό στο μυαλό των ψηφοφόρων, βρίσκεται πάντα η οικονομία με 24% και αύξηση 3 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθεί η ακρίβεια με ίδιο ποσοστό (19%), οι πολιτικοί/πολιτικό σύστημα με 17% (από 15%), η ανασφάλεια – ανεπάρκεια της κυβέρνησης με 7% (από 6%) και η ανεργία με 6% από 4%.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν επηρεάζουν τους πολίτες που κρίνουν με βάση την οικονομική εικόνα τους και την ακρίβεια που συνεχίζει να «τρώει» τα εισοδήματά τους.

Τα Τέμπη

Το κομβικό για τη χώρα δυστύχημα των Τεμπών δεν αφήνει βεβαίως ανεπηρέαστους τους πολίτες. Το 94% επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχουν.

Μάλιστα το 78% εκτιμά ότι ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και το 22% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση. Εδώ βλέπουμε ότι σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκε κατά 3 μονάδες το ποσοστό όσων ρίχνουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που δόθηκαν.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα συμπεράσματα πρέπει να προβληματίσουν και τα δύο κόμματα. Μόλις 1 στους 3 πολίτες (33%) αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση αλλά και μόλις 17% αξιολογεί θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το 60% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνών κόμμα και το 75% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιδόσεις της κυβέρνησης

Η προσέλκυση τουριστών με θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες στο 70% είναι ο τομέας με την καλύτερη επίδοση για την κυβέρνηση. Οι αρνητικές γνώμες είναι στο 17%.

Ακολουθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας με ποσοστό θετικών γνωμών 58%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με 56%, και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις – εξωτερική πολιτική με 50%.

Στον αντίποδα, οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι:

Τα εργασιακά θέματα με αρνητικές γνώμες 63% και θετικές 20%, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 64% αρνητικές γνώμες  και 19% θετικές, η εγκληματικότητα με 69% αρνητικές γνώμες και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 74% αρνητικές γνώμες.

Ουσιαστικά οι πολίτες λένε στην κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στα θέματα διαφθοράς, εγκληματικότητας, ακρίβειας και εργασιακών.

Κι ότι πάει καλά στον τουριστικό τομέα, τους εξοπλισμούς, τη ψηφιοποίηση του κράτους και την εξωτερική πολιτική.