Οι τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων Αμερικανοί, πόζαραν για selfies μπροστά από το γιγαντιαίο μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει τον βιβλικό Δαβίδ, γυμνό με μια σφεντόνα στον ώμο του και μια πέτρα στο χέρι, έτοιμο για μάχη με τον Γολιάθ.

«Είναι μέρος της ιστορίας» δήλωσε η Ιζαμπέλ Τζόουνς από το Οχάιο. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείτε να λέτε ότι είναι πορνό».

Ο Μπράιαν Στάπλεϊ, τουρίστας από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι λυπάται για τα παιδιά του σχολείου.

«Είναι ένα από τα πιο απίστευτα κομμάτια της ιστορίας μας» είπε. «Λυπάμαι απίστευτα για τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να το δουν».

Photo: Wikimedia Commons

Παρανοϊκά σενάρια -Να ντύσουμε τα αγάλματα;

Την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο του Tallahassee Classical School πίεσε τη διευθύντρια Χόουπ Καρασκιούλα να παραιτηθεί μετά την επίδειξη μιας εικόνας του Δαβίδ σε ένα τμήμα καλλιτεχνικών της έκτης τάξης.

Το Tallahassee Classical είναι «σχολείο τσάρτερ». Ενώ χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και δεν πληρώνουν δίδακτρα οι μαθητές του, λειτουργεί σχεδόν εντελώς ανεξάρτητα από την τοπική σχολική περιφέρεια και αναζητείται από γονείς που επιθυμούν μια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σπουδών του δημόσιου σχολείου.

Το σχολείο έχει επίσης μια πολιτική που απαιτεί να ενημερώνονται οι γονείς εκ των προτέρων για τα «αμφιλεγόμενα» θέματα που διδάσκονται.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τόσο ο δήμαρχος της Φλωρεντίας όσο και η διευθύντρια του μουσείου καταδίκασαν την απόφαση του σχολείου και απηύθυναν προσκλήσεις προς την αποπεμφθείσα  διευθύντρια και τη σχολική κοινότητα να έρθουν να δουν το γλυπτό από κοντά.

Δείτε το βίντεο

Μια απογοητευτική διαμάχη

«Μιλάμε για τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού και ο Δαβίδ είναι το αποκορύφωμα της ομορφιάς», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου Σεσίλ Χόλμπεργκ.

Η διαμάχη δεν ήταν το μόνο θέμα συζήτησης στη Φλόριντα. Στην πρωτεύουσά της, το Ταλαχάσι, ένα μεγάλο πλήθος εμφανίστηκε σε μια συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου με τα δημόσια σχόλια για το θέμα της διαμάχης για το άγαλμα του Δαβίδ να διαρκούν πάνω από μια ώρα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί άσκησαν κριτική στο συμβούλιο και ζήτησαν ακόμη και από τον πρόεδρο Μπάρνεϊ Μπίσοπ να παραιτηθεί. «Δεδομένης της δυσαρέσκειας όλων αυτών των γονέων με την ηγεσία σας, θα ήσασταν πρόθυμος να μας οδηγήσετε με ακεραιότητα παραιτούμενος;» ρώτησε ο δάσκαλος Μπεν Στέιγκερ.

Photo: Wikimedia Commons

Το Υπουργείο Παιδείας της Φλόριντα πήρε αποστάσεις από τη διαμάχη και την απόφαση του σχολείου.

«Το άγαλμα του Δαβίδ έχει καλλιτεχνική και ιστορική αξία. Η Φλόριντα ενθαρρύνει τη διδασκαλία των κλασικών και της κλασικής τέχνης και δεν θα απαγόρευε τη χρήση του στη διδασκαλία» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Το θέμα στο Tallahassee Classical School είναι μεταξύ του σχολείου και ενός υπαλλήλου και δεν αποτελεί θέμα πολιτειακού κανόνα ή νόμου» συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, αυτό το θέμα είναι αληθινό και όχι αποκύημα κάποιας νοσηρής φαντασίας. Ευτυχώς, πρόκειται για μία μεμονωμένη περίπτωση. Κι ευτυχώς, αυτή η άχαρη διαμάχη έφερε ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στο άγαλμα.

*Με στοιχεία από euronews.com