Χέρι στις αποταμιεύσεις τους έβαλαν οι Ελληνες προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαβίωσης που έχει πυροδοτήσει η ακρίβεια. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνθήκες κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης οι ρευματοκλοπές στην Ελλάδα εκτοξεύθηκαν το 2022. Εκτιμάται πως συνολικά θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών 798 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 το κόστος ήταν 209 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες ήρθαν πρώτοι στη σχετική κατάταξη στο σύνολο των ευρωπαίων πολιτών ως προς την επιλογή να βγάλουν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Δηλαδή δεν τους αρκούσαν οι αμοιβές τους για να ψωνίσουν αναγκαία για τη διαβίωση τους αγαθά. Πιο συγκεκριμένα το 58% των ερωτηθέντων απάντησε πως τράβηξε από τα έτοιμα…

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαίων καταναλωτών απέσυρε τα χρήματά του από τις αποταμιεύσεις του επιδιώκοντας να αντεπεξέλει στο υψηλό κόστος ζωής το 2022. Οι απαντήσεις των καταναλωτών που ερωτήθηκαν διέφεραν πολύ μεταξύ των χωρών και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κροατία το 16% των ερωτηθέντων απάντησε πως κατέφυγε σε αυτή τη λύση.

Οι Ελληνες, επίσης, είναι οι πλέον ανήσυχοι έναντι των άλλων Ευρωπαίων ως προς τη δυνατότητά τους να φανούν συνεπείς στις μελλοντικές οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως στην πληρωμή των λογαριασμών. Ετσι, τον περασμένο χρόνο σχεδόν το 70% δήλωσε αβεβαιότητα ως προς το αν θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του επόμενου εξαμήνου.

Πάντως, περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) των Ευρωπαίων απάντησε επίσης ότι έχουν μειωθεί οι αποταμιεύσεις του κατά το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου 2022, ενώ ένας στους 10 είδε τη μηνιαία δόση του στεγαστικού του δανείου να ανεβαίνει εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως, όταν αναλογίζονται τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους το 48% δήλωσε ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ ένας στους τέσσερις (24%) Ευρωπαίους ανησυχούσε για την οικονομική του δυνατότητα προκειμένου να μετακινηθεί στον χώρο εργασίας του. Επίσης ένας στους πέντε (19%) ανησυχεί για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου του.

Η ενεργειακή κρίση και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου ανάγκασαν τους Ευρωπαίους στη συντριπτική τους πλειονότητα να αλλάξουν συνήθειες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Το ποσοστό στο σύνολο των Ευρωπαίων ανήλθε στο 71%. Οι Ελληνες κατατάσσονται στην τρίτη υψηλότερη θέση, με το 77,2% να απαντά ότι άλλαξε την καταναλωτική του συμπεριφορά εντός τους σπιτιού του. Οι Δανοί είναι πρώτοι με ποσοστό 86%, δεύτεροι οι Βέλγοι με 82,2% και τελευταίοι οι Ρουμάνοι με 56,8%.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους Ελληνες καταναλωτές αποτυπώνονται και μέσα από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας έγινε γνωστό ότι πλέον τα παράπονα και οι αναφορές των καταναλωτών για ζητήματα ενέργειας ανήλθαν σε 3.380 το 2021 από 3.045 το 2020, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν φτάσει σε 1.784.

Ο αριθμός των παραπόνων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των ετήσιων καταγγελιών στην ανεξάρτητη αρχή.

Συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Υπεραυξημένες χρεώσεις – Ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας.
  • Είσπραξη τελών και λοιπών χρεώσεων που δεν αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Δυσκολία ανταπόκρισης στην εξόφληση των οφειλών.
  • Ρευματοκλοπές.
  • Διαδικασία ένταξης ευάλωτων καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών (ΜΕΠ).
  • Παραγραφή.