Για περίπου 20 μέρες και με απόλυτη μυστικότητα ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που οδήγησαν στις ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μετά από διμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ’25-’26. Η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, είναι σημαντικό ότι η Τουρκία δήλωσε ότι θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι αυτή έχει ως πυξίδα της το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία (3Δ) και έχει ως προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ακόμη, ότι αν τυχόν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την υποψηφιότητα της Ελλάδας αυτό θα ήταν από την Τουρκία ή τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με τη σημερινή συμφωνία αποκλείεται ο ένας παράγοντας.

Τι συζήτησαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται πως σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τον Σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη που επέδειξε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την έκδοση του πατέρα ενός εκ των θυμάτων στην Ελλάδα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αλληλεγγύη της μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, δεν διστάσαμε για την έκδοση του κρατούμενου που ο γιός του σκοτώθηκε.  «Αυτό είναι ένδειξη εμπιστοσύνης», είπε και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την αλλαγή της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών και  αυτή η θετική ατμόσφαιρα εκφράζεται και σε διεθνή φόρα, με αμοιβαία υποστήριξη όπως οι υποψηφιότητες που αναφέρθηκαν.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.