Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Κατάρ Αλί Σερίφ αλ-Εμάντι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίκη μετά τη σύλληψή του το 2021 για κατηγορίες περί υπεξαίρεσης.

Ο Αλ-Εμάντι συνελήφθη τον Μάιο του 2021, αλλά ελάχιστα πράγματα έχουν δημοσιοποιηθεί για την υπόθεσή του. Θα δικαστεί, μαζί με έναν απροσδιόριστο αριθμό άλλων προσώπων, για τις κατηγορίες, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ (QNA) σε σύντομη ανακοίνωσή του την Κυριακή.

Δεδομένων των στοιχείων της έρευνας οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε εντολή να παραπεμφθούν στο Ποινικό Δικαστήριο για να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα που τους αποδίδονται, στα οποία περιλαμβάνεται η δωροδοκία, η ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος, η κατάχρηση αξιώματος, η κατάχρηση εξουσίας, και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε ακόμα το δημοσίευμα του QNA.

Politico: 36 Βρετανοί βουλευτές έλαβαν πολυτελή δώρα και φιλοξενία από το Κατάρ

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει πόσα χρήματα κατηγορείται ότι έκλεψε ο πρώην υπουργός.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Κατάρ

Ο Αλ-Εμάντι έγινε διάσημος στο αραβικό εμιράτο του Κόλπου όταν ο σημερινός εμίρης ανέβηκε στον θρόνο και αφού επέβλεψε τη μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ στον μεγαλύτερο δανειστή στη Μέση Ανατολή.

Ένας από τους άλλοτε ισχυρότερους αξιωματούχους του Κατάρ, ο αλ-Εμάντι διετέλεσε επίσης πρόεδρος της τράπεζας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ταμείου πλούτου του Κατάρ και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Qatar Airways.

Ο αλ-Εμάντι δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η έρευνα σχετίζεται με την ιδιότητά του ως υπουργού Οικονομικών και όχι με τις θέσεις του στο κρατικό ταμείο ή την τράπεζα.