Την ώρα που το Qatar Gate έχει προκαλέσει κλονισμό στις Βρυξέλλες, σε εκτενές του δημοσίευμα το Politico αναφέρεται σε βρετανούς βουλευτές οι οποίοι με τη σειρά τους έλαβαν δώρα και μια λαμπρή φιλοξενία από το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Κατάρ ξόδεψε πάνω από 260.000 λίρες σε δώρα, φιλοξενία και ταξίδια σε Βρετανούς βουλευτές από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα.

Συνολικά, 36 βουλευτές έχουν αποδεχτεί τη φιλοξενία της κυβέρνησης του Κατάρ από τον περασμένο Οκτώβριο, με τρεις βουλευτές να λαμβάνουν επιδόματα αξίας άνω των 13.000 λιρών ο καθένας. Το μέσο ταξίδι άξιζε 5.922,70 λίρες.

Όλα τα ταξίδια των βουλευτών δηλώθηκαν σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αλλά οι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν τη νομιμότητά τους.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε βρετανούς βουλευτές, ορισμένοι βουλευτές που επωφελήθηκαν από το κράτος του Κόλπου που φιλοξενεί επί του παρόντος το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA έχουν επικριθεί για συζητήσεις στις οποίες επαινούσαν το Κατάρ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Alun Cairns, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και πρόεδρος της πολυκομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Κατάρ (APPG), παρουσίασε μια συζήτηση για τη χώρα στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Οκτώβριο, στην οποία χαιρέτισε την πρόοδό της στα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια μακροσκελή ομιλία.

Τα ακριβά ταξίδια

Η ανάλυση του POLITICO ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τα APPG έδειξε ότι ο Cairns επισκέφτηκε το Κατάρ δύο φορές το 2022 σε ταξίδια που κόστισαν συνολικά 9.323 λίρες συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων, της διαμονής και των γευμάτων.

Ο David Mundell, πρώην υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της APPG του Κατάρ, ανέφερε στην ίδια συζήτηση για το Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων: «Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν εκφράσει απόψεις για αυτό το θέμα θα πρέπει επίσης να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους σε χειρισμούς ζητημάτων της LGBT κοινότητας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ο Mundell πραγματοποίησε μία επίσκεψη στο Κατάρ πέρυσι αξίας άνω των 7.000 λιρών.

Η Lisa Cameron, βουλευτής του SNP που είναι άλλη μια αντιπρόεδρος της APPG του Κατάρ, είπε ότι «η κατανόηση των [θεμάτων ψυχικής υγείας] προχωρά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ». Φέτος πραγματοποίησε μία επίσκεψη φέτος αξίας 3.865 λιρών.

Ο αναπληρωτής ομιλητής του κοινοβουλίου Nigel Evans έλαβε το μεγαλύτερο ποσό, παρά τη θέση του που τον εμποδίζει να μιλήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή να υποβάλει ερωτήσεις.

Ο Sacha Deshmukh, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Κανένας πολιτικός δεν πρέπει να παίρνει χρήματα ή πολυτελή ταξίδια από το Κατάρ. Αντίθετα, θα πρέπει να μιλούν ενάντια στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς».

Η ανάλυση των αρχείων APPG έδειξε ότι η ομάδα αποτελούνταν μόνο από έξι έως δέκα βουλευτές από το 2015 έως το 2021. Tα μέλη αυξήθηκαν σε 14 και στη συνέχεια σε 17 φέτος.