Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προχώρησε σε μια «ιστορική» απόφαση να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Δικαστήριο, ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και τον εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, μάλιστα, 16.221 παιδιά μεταφέρθηκαν στην Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Γιατί δεν έχει πρακτική ισχύ το ένταλμα

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν, όμως, να δούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής; Σχεδόν μηδενικές.

Ο μοναδικός τρόπος για να συλληφθεί ο Ρώσος ηγέτης με πραγματικούς όρους, είναι να ταξιδέψει σε άλλο κράτος – και εκεί, να ενεργοποιηθεί το ένταλμα – ή να αλλάξει κυβέρνηση στην Ρωσία και να παραδοθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη δικαιοσύνη.

Και τα δύο σενάρια, επίσης, θεωρούνται απίθανα.

Κατ’ αρχήν, το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία νομική ισχύ στην Ρωσία, αφού όπως φρόντισε να εξηγήσει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, «η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού».

Ως εκ τούτου, «οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ούτε από νομική άποψη», επισήμανε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με την Ρωσία.

Με λιγότερο… κομψό τρόπο, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν με κ…χαρτο!

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο… χαρτιού υγείας.

Ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Και αν οι ρωσικές αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως οι ΗΠΑ, ουσιαστικά, επίσης, δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφού – όπως και η Ρωσία – δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Με λίγα λόγια, ο Πούτιν δεν κινδυνεύει πρακτικά με σύλληψη εάν αποφάσιζε να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, στην πραγματικότητα, η ουσία του εντάλματος σύλληψης είναι ιστορική, αφού θα καταγραφεί στην Ιστορία ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέπεσε σε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά το ένταλμα σύλληψης

Ουκρανία

Η ουκρανική ηγεσία μίλησε για μια ιστορική απόφαση, χαιρετίζοντας την ενέργεια του ΔΠΔ.

Ο Μιχαίλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε. Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ‘στρατηγό’ Πούτιν. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί δεν θα είναι ‘όπως πριν’. Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τρέχουσα μορφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε».

«Οι Τροχοί της Δικαιοσύνης γυρίζουν: Χειροκροτώ την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για απαγωγές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αυτό είναι «μόνο η αρχή», σχολίασε ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, ενώ ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας, Αντρίι Κόστιν, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Πούτιν μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητές της στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης και για τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο χαιρέτισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου.

«Χαιρετίζουμε το βήμα που έκανε το ανεξάρτητο ΔΠΔ, για να καταστήσει υπόλογους εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι.

Πολωνία

Ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, μαζί με άλλους υπεύθυνους για φρικαλεότητες στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επισημαίνει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό μηχανισμό βίας», δήλωσε ο Πιότρ Μίλερ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επικεφαλής αυτής της μηχανής και θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, μαζί με αυτούς που εφαρμόζουν άμεσα και έμμεσα τον βάρβαρο πόλεμο».

Τσεχία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δίκιο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν για τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι.

«Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί για το έγκλημα της επίθεσης. Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», έγραψε ο Λιπάβσκι στο Twitter.