Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έσκασε την περασμένη Παρασκευή σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, αν και κάποιοι εκ των υστέρων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίτερα.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα μέσα στο Σαββατοκύριακο και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφύγουν τα χειρότερα, η υπόθεση όπως εξελίσσεται αναδεικνύει την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που η Fed διαβεβαίωνε το Κογκρέσο ότι οι τράπεζες της χώρας «είναι ισχυρές και το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σταθερή κατάσταση».

Στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν προκύπτει πως θα υπάρξει πρόβλημα, ωστόσο μιλώντας για τραπεζική πίστη, όπως επεσήμανε ο δημοσιογράφος του MEGA, Νίκος Φιλιππίδης, εκτιμάται πως θα υπάρχει μία μικρή επίπτωση και στην Ελλάδα.

Έχει καταθέσεις όσο όλη η Ελλάδα

Η εν λόγω «καταιγίδα» που ξέσπασε στις ΗΠΑ οδήγησε να κινητοποιηθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν, η υπουργός Οικονομικών αλλά και όλες οι εποπτικές αρχές, οι οποίες έσπευσαν να εγγυηθούν  όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτων ύψους.

Παρόλα αυτά την ίδια στιγμή, εξαϋλώθηκαν μέσα σε 2 συνεδριάσεις σε δύο εργάσιμες μέρες πάνω από 460 δισ. αξιών από τις αγορές.

Η 16η μεγαλύτερη τράπεζα, η Silicon Valley Bank, έχει καταθέσεις όσες όλες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συν δύο μικρότερες. Οι δύο αυτές τράπεζες είχαν πρόβλημα από την αγορά κρυπτονομισμάτων, που επίσης κατέρρευσαν, αλλά και μία ακόμη που αντιμετωπίζει πρόβλημα και υποχωρεί κατά 67% λόγω στόχευσης και αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.

Η Silicon Valley Bank, είχε κατατεθειμένα χρήματα από τις startup εταιρείες τεχνολογίας. Οι εν λόγω επιχειρήσεις που δέχονταν μεγάλες χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικά κεφάλαια, είδαν ξαφνικά να τις χάνουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις, και επειδή ανέβαιναν τα επιτόκια έγινε μία επιλογή να επενδύσουν αλλού.

Όταν ζήτησαν μαζικά τις καταθέσεις τους, «ανάγκασαν» αυτόματα την τράπεζα να πουλήσει ομόλογα. Η ζημιά ξεπέρασε τα 2 δις ευρώ, ενώ η τράπεζα δεν κατάφερε να καλύψει το ποσό αυτό, καθώς δεν την εμπιστεύθηκαν οι επενδυτές και κατέρρευσε.