Μετά την τριπλή εντολή «χαμηλοί τόνοι, αυτοκριτική, προβολή στοιχείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα στελέχη του, τα οποία ο ίδιος προειδοποίησε ότι… παρακολουθεί για το αν κρύβονται ή όχι από τον δημόσιο διάλογο για τα Τέμπη, το Μαξίμου επιχειρεί να ανοίξει βηματισμό προς την επόμενη ημέρα με στρατηγική τριών σημείων.

Το πρώτο αφορά τις θεσμικές διαδικασίες και τον «προγραμματικό λόγο», καθώς εκεί πέφτει το βάρος σχετικά με τον σιδηρόδρομο. Το δεύτερο είναι η ανάγκη της κυβέρνησης να πετύχει γρήγορα πολυθεματικό διάλογο (οικονομία, εξωτερική πολιτική κ.ο.κ.), προσδοκώντας ότι δεν θα χαθούν «πεπραγμένα» της διακυβέρνησης.

Το τρίτο έχει να κάνει με την αναθεώρηση διλημμάτων και ευρύτερα του γαλάζιου αφηγήματος για την τετραετία 2023-2027, καθώς προδιαγράφεται ως κεντρική δέσμευση η ριζική αναμόρφωση λειτουργιών του κράτους.

Παραδοχή Χατζηδάκη: «Βαθιά προβληματικός ο ΟΣΕ, δεν τα έχουμε καταφέρει»

Το Μαξίμου, σπεύδοντας σε ενίσχυση της ρητορικής, σκοπεύει να εντάξει το δίλημμα «ποιος μπορεί» να ανατρέψει το «σκοτεινό κράτος» – σύμφωνα με τα πρωθυπουργικά λόγια – «του αναχρονισμού» στους βασικούς άξονες δεσμεύσεων που είχε αποφασίσει ο Μητσοτάκης (νέο ΕΣΥ, καλύτεροι μισθοί κ.λπ.).

Κωδικός «επανεκκίνηση»

Οι επόμενες 10 εβδομάδες, ένα διάστημα 70 ημερών δηλαδή, εφόσον επιβεβαιωθεί το κυρίαρχο σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου με ορίζοντα δεύτερης αναμέτρησης τις 2 Ιουλίου, είναι αυτές που θα κρίνουν την επιχειρούμενη «επανεκκίνηση». Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει σε πρώτη φάση κλείσιμο της Βουλής για το Πάσχα στις 7 Απριλίου, ενώ η διάλυσή της και η προκήρυξη εκλογών προσδιορίζονται στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο σενάριο μετάθεσης του ορίζοντα κατά μία εβδομάδα, στις 28 Μαΐου, όπως κάποιοι κρατούν ανοιχτό, οι διαδικασίες θα τραβούσαν χρονικά μόνο για λίγες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις «απαντήσεις» για την τραγωδία, το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι κινείται με προφίλ συνεννόησης και θεσμικά. Επειτα από την ανακοίνωση μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών, με επιστολές σε κόμματα και Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, μεταβατικός μέχρι τις εκλογές υπουργός Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε διαθέσιμος για αναλυτική ενημέρωση, ενώ αναμένονται η πρόσκληση για την κάλυψη των θέσεων επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ και τα πορίσματα από την τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA). «Να μιλάτε με ενσυναίσθηση, χωρίς συμψηφισμούς, με στόχο τη διαλεύκανση» ήταν η πρωθυπουργική οδηγία, με δεδομένο το στοίχημα της ΝΔ να μεταφέρει αποτελεσματικά το μήνυμά της στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που – δημοσκοπικά – εμφανίζονται σε ψυχική απόσταση από το κυβερνών κόμμα.

Με το βλέμμα στις μετρήσεις

Το Μαξίμου στρέφει την προσοχή στις μετρήσεις που θα τρέχουν εφεξής, καθώς θα αποκρυσταλλώνονται οι τάσεις, ελπίζοντας σε ανάκαμψη, έστω ισορρόπηση, αλλά όχι περαιτέρω κάμψη των ποσοστών. Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή συνέχισης έργου. Πέραν των πρωτοβουλιών που θα ψηφίζονταν οπωσδήποτε ως προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, βγήκε από το συρτάρι «κάβα» νομοσχεδίων – αυτά που εξαρτιούνταν ουσιαστικά από τον εκλογικό χρόνο. Μετά την ψήφιση της πρωτοβουλίας για τα διοικητικά δικαστήρια, ακολουθούν άμεσα τα νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Ενέργειας, ενώ εκκρεμούν πρωτοβουλίες του Υποδομών και του Μετανάστευσης, θα προωθηθούν παρεμβάσεις με αφορμή την τραγωδία (όπως η αυστηροποίηση του πλαισίου για την παρακώλυση των συγκοινωνιών σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο) και εκκρεμεί το νομοσχέδιο – σκούπα του Οικονομικών με όλες τις πρόσφατες εξαγγελίες.