Στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, το σενάριο της φετινής Super League φέρνει ίσως το πιο ενδιαφέρον ντέρμπι της χρονιάς. Μια αναμέτρηση ΑΕΚ-Ολυμπιακός από την οποία άπαντες θα βγουν σοφότεροι για τα χαρακτηριστικά του μίνι-πρωταθλήματος που ακολουθεί: των playoffs που δεν θα κληρώσουν μόνο τον τίτλο, αλλά και ένα πολύτιμο εισιτήριο για τα προκριματικά του champions league.

Ο καλύτερος επίλογος στην κανονική διάρκεια μιας σεζόν που αν μη τι άλλο μοιάζει λιγάκι με… σίριαλ. Σε ένα σύντομο rewind:

Το απόλυτο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού με τις 12 νίκες και τη 1 ισοπαλία στον πρώτο γύρο πριν την ελεύθερη κατάδυση μες τον χειμώνα.

Το προσπέρασμα της ΑΕΚ από το -8 του Νοέμβρη.

Οι επτά ζωές του Ολυμπιακού που έφτασε ως το -12 αλλά που εδώ και 16 αγωνιστικές είναι αήττητος. Ο άλλος ΠΑΟΚ που από τη στιγμή που ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε (ή και υποχρεώθηκε από τις συνθήκες) να δώσει τόπο στα νιάτα κερδίζει βαθμούς και εντυπώσεις.

Αν συνέβαινε ένα από τα παραπάνω θα είχαμε μια ωραία ιστορία σε μια λίγκα που δεν συνηθίζει να προσφέρει απλόχερα ανατροπές. Έχουμε τέσσερις και μάλλον αυτός είναι ένας λόγος για να εκτιμήσουμε λιγάκι παραπάνω ένα πρωτάθλημα που εύκολα υποτιμούμε.

Κάπως έτσι λοιπόν Δεν παίζουν δύο απόψε  στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παίζουν πιθανότατα με έναν τρόπο και οι τέσσερις που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Διότι το αποτέλεσμα από αυτό το τετ α τετ θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο σε ότι ακολουθεί.

Προφανώς έχει σημασία τι θα κάνει στο Περιστέρι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ στον Βόλο. Όλα έχουν πια σημασία. Με μια νίκη της η ΑΕΚ όμως στέλνει τον Ολυμπιακό στο -9 από την κορυφή σε μια εξέλιξη που απομακρύνει αισθητά την πιο έμπειρη ομάδα από το κόλπο του πρωταθλητισμού: -9 σε playoffs δεν καλύπτεται εκτός αν οι υπόλοιποι αποφασίσουν να αφήσουν τις… μουσικές καρέκλες και να το γυρίσουν σε «χαρακίρι».

Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ θα είναι τουλάχιστον στο -8, άρα ουσιαστικά θα μπούμε σε playoffs που θα θυμίζουν κάτι από το σωτήριο έτος 1996. Από την τελευταία φορά δηλαδή που ο τίτλος παίχθηκε ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Αν πάλι κάνει τη δουλειά ο Ολυμπιακός; Τότε η διαφορά του από την ΑΕΚ πέφτει στο -3 και το μάξιμουμ της απόστασης από τον Παναθηναϊκό θα είναι στο -5. Και θα είναι αυτό ένα αποτέλεσμα που θα το πανηγυρίσει και ο ΠΑΟΚ ο οποίος με τη σειρά του θα μπορεί και εκείνος να πλησιάσει.

Μια νίκη της ομάδας του Μίτσελ κρατά τέσσερις καρέκλες γύρω από το τραπέζι της παρτίδας του τίτλου. Και δεδομένα απογειώνει το ενδιαφέρον εν όψει των playoffs όπου πια θα παίξουν ρόλο τα πάντα. Ακόμη και το πρόγραμμα των αγώνων, που θα πληροφορηθούμε αύριο…

Ακόμη και η –υποτιμημένα- ισοπαλία έχει τη σημασία της απόψε στην OPAP αρένα. Διότι ειδικά φέτος το πρωτάθλημα πριμοδοτεί τη δεύτερη θέση με ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Και μπορεί αυτή τη στιγμή κανείς να μην θέλει να βγει δεύτερος, στο φινάλε της σεζόν όμως αυτή η θέση κατάταξης είναι ικανή να ορίσει τις προϋποθέσεις (μπάτζετ κλπ) για τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν.

Τι περιμένουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια; Αν μη τι άλλο την αποτύπωση της ευκαιρίας που έχει κάθε ομάδα, στην ίδια την εικόνα της. Είναι προνόμιο για την ΑΕΚ να μπορεί να «καθαρίσει» με τον Ολυμπιακό από τώρα. Είναι προνόμιο και για τον φετινό Ολυμπιακό με μια μεγάλη νίκη να κάνει επίσημη τη δήλωση της «επιστροφής» του στο κόλπο.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ως εδώ στη νέα της έδρα διατηρεί το απόλυτο. Νίκησε εύκολα τον ΠΑΟΚ, νίκησε σε ένα πιο «κλειστό» ματς και τον Παναθηναϊκό, ενώ ουσιαστικά απέκλεισε στο ίδιο γήπεδο και τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια του κυπέλλου με εκείνο το 3-0 πριν από έναν μήνα στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Έχει ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού που οι περισσότεροι το προσεγγίζουν από την επιθετικότητα του αδικώντας την εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία (μόλις 11 γκολ παθητικό).

Ο Μίτσελ προ ημερών στον Ρέντη έδειξε ένα βίντεο στους ποδοσφαιριστές του για τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση παίρνει πλεονέκτημα στα παιχνίδια της από τον τρόπο που λειτουργεί σε αυτό που κωδικοποιημένα ονομάζεται «δεύτερες μπάλες»: Στον τρόπο που κερδίζει την κατοχή ψηλά στο γήπεδο όταν η μπάλα διεκδικείται. Εκτιμά πως αν το δικό του group ανταποκριθεί απόψε σε αυτή τη συνθήκη θα έχει κάνει ένα κομμάτι της δουλειάς. Έχει δίκιο…

Έχει όμως κατά νου και κάτι ακόμη που οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει σε αυτή την κρίσιμη παρτίδα να βελτιώσουν αισθητά. Το γκολ που τόσο του λείπει από τα φετινά ντέρμπι. Ειδικά σε εκείνα που ήταν αισθητά καλύτερος (τα δύο με τον Παναθηναϊκό). Ο πρωταθλητής έχει -μαζί με την ΑΕΚ- την καλύτερη επίθεση της Super League (50 γκολ). Έχει όμως και μια παράξενη μουντζούρα στον έλεγχο του.

Ενώ η στατιστική λέει πως σκοράρει ένα κάθε 7 τελικές, στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βάζει ένα κάθε 30.5! Για την ακρίβεια έχει δύο σε 61 ολοκληρωμένες προσπάθειες.  Οι αριθμοί βεβαίως πάντα με έναν τρόπο διορθώνονται και αποκαθιστούν την αλήθεια. Αν δεν γίνει απόψε όμως αύριο μπορεί να μην έχει και νόημα…