Για τις  παραστάσεις της  στον Σταυρό του Νότου επέλεξε να μοιραστεί την σκηνή με τον Κώστα  Χατζή  και  την   Ρένα Μόρφη .    Ήταν μια έμπνευση του συνεργάτη της  Νίκου Μακράκη,  ο οποίος    γνωρίζει την εκτίμησή της Γιάννας Βασιλείου  προς τους δυο αυτούς καλλιτέχνες. Οπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια  “ η μουσική ενώνει ανθρώπους γενιές και ψυχές”.   Ενα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την  μουσική της προσέγγισή είναι ο  πειραματισμός και η εξερεύνηση και η εξερεύνηση των ήχων.  Ισως μάλιστα αυτή  η ωραία συνάντηση να εντάσσεται  σ αυτή την ανάγκη της. “Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να περνάω καλά μέσα από τη δουλειά μου, να συναντώ ωραίους «καθαρούς» ανθρώπους και να δημιουργούμε καλή μουσική και ανεκτίμητες στιγμές μέσα στις συναντήσεις αυτές. Η εξερεύνηση είναι κάτι που προκύπτει όταν ένας καλλιτέχνης αφήνεται ελεύθερος να εκφραστεί”.

Πότε ακούσατε για πρώτη φορά την φωνή του σπουδαιου Κώστα Χατζή;  Τι σημαίνει για εσάς αυτή η σύμπραξη;  

Ο Κώστας Χατζης είναι ένα από τα ονόματα καλλιτεχνών που ήξερα και με συγκινούσε απο πολύ μικρή. Αντίστοιχη συγκίνηση ένιωσα όταν στάθηκα δίπλα του στη σκηνή το περασμένο Σάββατο. Ο επαγγελματισμός και η δοτικότητά του είναι σπάνια, όπως και η ευγένειά του.

Τι σας συνδέει με την Ρένα Μόρφη – την οποία θα φιλοξενήσετε το Σάββατο  -εκτός από την αγάπη για την μουσική ;  Ποιο τραγούδι της ξεχωρίζετε και γιατί;

Ξεχωρίζω τη συνεργασία της με τον αγαπημένο μου Δημήτρη Μπαλογιάννη που της έχει γράψει το «Θα ανέβω να σε βρω». Μου αρέσει πολύ στη Ρένα, εκτός από τη μουσικότητα και την αισθητική της, ο σεβασμός της και η αφοσίωση στην οικογένειά της.

Ποια τραγούδια θα παρουσιάσετε και γιατί τα επιλέξατε;

Φτιάχνοντας το πρόγραμμα αποφάσισα πως αυτή τη φορά θα αφεθώ να πω πράγματα που με διασκεδάζουν και με φέρνουν κοντά στις ρίζες και τα ηχοχρώματά μας.

Τι σημαίνει για εσας “ευγενώς λαϊκά” παντρέματα που αναφέρεται στο δελτίου τύπου;

Κάπως έχει παρεξηγηθεί η έννοια του λαϊκού τραγουδιού στις μέρες μας. Με τον όρο «ευγενώς λαϊκά» που χρησιμοποιώ τελευταίως για τις παραστάσεις και τη μουσική μου προσπαθώ να δειξω τη δική μου εξατομικευμένη προσέγγιση. Αυτό που θέλω εγώ να θεωρείται λαϊκό τραγούδι. Αυτό που με σεβασμό και ευπρέπεια αγγίζει τις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Από την μέχρι τώρα πορεία σας τι  θεωρείτε ότι λειτούργησε ενθαρρυντικά για να συνεχίσετε και τι αποθαρρυντικά;

Η στήριξη του κοινού είναι το πιο σημαντικό και ενθαρρυντικό πράγμα. Αποθαρρυντική είναι η συνολική επικρατούσα κατάσταση στη μουσική βιομηχανία του σήμερα. Αλλά ίσως τελικά ακόμα κι αυτό σου δίνει τη δύναμη να δουλέψεις πιο σκληρά για να μπορέσεις να βάλεις ένα λιθαράκι και να αλλάξει κάτι.

Στις πρόσφατες ηχογραφήσεις σας υπάρχει το  “Θέλει ο έρωτας αέρα” και το  “Μαύρο κυπαρίσσι”. Τι σας οδήγησε στην διασκευή αυτού του τραγουδιού;

Νιώθω πως είναι χρέος των καλλιτεχνών να ξανασυστήνουμε σημαντικά τραγούδια στις νεότερες γενιές. Με νέα ενορχηστρωτική ματιά, αλλά πάντα με σεβασμό στην πρώτη ύλη του τραγουδιού. Τι κάνει για μένα το «Μαύρο Κύπαρισσι» σημαντικό; Το γεγονός οτι αν και γράφτηκε τριάντα χρόνια πίσω, το ευαίσθητο θέμα που θίγει μιας γυναικοκτονίας, έγινε πάλι στις μέρες μας επίκαιρο.

Το “Λόγια αγάπης”  εχει την υπογραφή σας. Θα  θέλατε να ετοιμάσετε ένα δίσκο σε δικούς στίχους και μουσική;

Είμαι δυστυχώς αρκετά απομακρυσμένη αυτή την περίοδο από τη συνθετική και στιχουργική μου ιδιότητα. Υπάρχουν πολλά όμως που θέλω να εκφράσω και να ξεσπάσω οπότε πιστεύω πως δεν αργεί ένας τέτοιος δίσκος.

Στην σκηνή του Σταυρού θα παρουσιάσετε νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο σας;

Δεν έχουμε βάλει στο πρόγραμμα κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα. Έχουμε όμως πολλά τραγούδια του παλιού λαϊκού ρεπερτορίου που δεν έχω ξανατραγουδήσει ποτέ, και ένα παλιότερο δικό μου τραγούδι που θα ακουστεί πρώτη φορά σε συναυλία μου.

INFO 

Σταυρός του Νότου club , Φραντζή και Θαρύπου 35-37,  Εισιτήρια στο viva.gr  και στο τηλ.  210 9226975