Ταξίδι στην Κύπρο προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αντικείμενο της επίσκεψης της να έχει συναντήσεις τόσο με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Στόχος να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από την πλευρά του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, που από το Κραν Μοντανά και μετά βρίσκεται σε διαρκές αδιέξοδο.

Από Λευκωσία – Βρυξέλλες

Η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ενώ όπως επισημαίνεται η κ. Ντι Κάρλο υποβάλλει τις αναφορές της απευθείας στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου όπως έχει προγραμματιστεί θα βρίσκεται και ο ΓΓ του διεθνούς ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Μαρτίου.

Ο Χριστοδουλίδης έχει – όπως και όλοι οι προηγούμενοι άλλωστε πρόεδροι της Κύπρου – θέσει το Κυπριακό ως την πρώτη προτεραιότητα της θητείας του.

Αναγνωρίζοντας ότι υποσχέσεις για λύση και προσπάθειες που δεν κατέληγαν πουθενά έδιναν και οι προκάτοχοι του.

Στη συνάντηση που είχαν Χριστοδουλίδης – Τατάρ, πριν ακόμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση του στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχουν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μετά τις εκλογές δεν βγήκε λευκός καπνός.

Ο κύπριος πρόεδρος μετά τη λήξη εκείνης της πρώτης συνάντησης μάλιστα δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι που δεν περίμενε.

Και δεν αναμένονται εξελίξεις μέχρι και τις εκλογές στην Τουρκία.

ΕΕ και Κυπριακό

Έχει επανειλημμένα δηλώσει δε ότι επιθυμεί και θα επιδιώξει μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες.

Την Δευτέρα ο Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την πρόθεσή του για πιο ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Μισέλ συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εκλογή του και εξέφρασε την επιθυμία του για στενή και παραγωγική συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μισέλ και για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, όπως και για την επικείμενη επίσκεψη υψηλόβαθμης αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία του για ταχεία υλοποίηση της πρόνοιας των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φεβρουαρίου περί εκπόνησης σχεδίου δράσης για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με τα επηρεαζόμενα κράτη-μέλη.

Το αδιέξοδο

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό δεν είναι αποτέλεσμα ωστόσο της προεκλογικής περιόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2017 στο Κραν Μοντανά. Με την τελευταία απόπειρα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνεται στο τέλος Απριλίου του 2021, στη Γενεύη. Με πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το Νίκο Αναστασιάδη και Υπουργό Εξωτερικών το Νίκο Χριστοδουλίδη. Με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει ότι βάζει τελεία στις συζητήσεις περί ομοσπονδιακής λύσης και επικεντρώνεται στη διχοτόμηση.

Επισκέψεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις 14 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιήσει στην Αθήνα την πρώτη του επίσκεψη ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δήλωσε δε ότι η επίσκεψη δεν θα είναι εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική αφού θα έχει στόχο τον συντονισμό Αθήνας με τη Λευκωσία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει και προεκλογικά ότι θέλει ακόμα πιο στενή συνεργασία Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα του δόγματος περί Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Κατά την παράδοση τις επόμενες ημέρες πρέπει να αναμένεται και επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κόμπου.