Χρυσές αποζημιώσεις φαίνεται πως πλήρωναν ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ στην κοινοπραξία που θα αναλάμβανε τα έργα τους στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, καθώς δεν είχαν προετοιμάσει το δίκτυο για την εκτέλεση των εργασιών.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 22/01/2021 αναφέρεται πως ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους, πλήρωσαν αποζημιώσεις στους δύο αναδόχους τους έργου συνολικού ύψους 564.347,56 ευρώ.

Ο ΕΡΓΟΣΕ κατέστη υπερήμερος και έπειτα από αίτηση της κοινοπραξίας ενεργοποιήθηκε το άρθρο νόμου σύμφωνα με το οποίο όταν ο κύριος του έργου είναι υπερήμερος, οφείλει να δώσει αποζημιώσεις.

Ο λόγος είναι ότι τόσο η ΕΡΓΟΣΕ όσο και ο ΟΣΕ καθυστερούσαν την κοινοπραξία από το να λειτουργήσει και ειδικά στην κατασκευή του έργου «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 Αλλαγών Τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Αξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας».

Ενα από τα ερωτήματα που εγείρονται είναι «ποιος υπέγραψε να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο 564.347,56 ευρώ;

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΙ την καταγγελία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ήταν στο πάνελ της εκπομπής είπε πως «γι’ αυτό χρεώθηκε σε οικονομικό εισαγγελέα η διερεύνηση της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου».

Στο μικροσκόπιο οι συμβάσεις

Οι τέσσερις συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν κατά το χρονικό διάστημα 2005-2015 και οι οποίες αφορούν έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, ερευνώνται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα ο οποίος αναζητά ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων από την ΕΡΓΟΣΕ, ως αναθέτουσας αρχής, αλλά και ιδιωτών από την πλευρά των εργοληπτών.

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας έχουν τεθεί:

1. Μία σύμβαση του 2005 που σχετίζεται σε εργασίες σηματοδότησης του εθνικού δικτύου

2. Δύο συμβάσεις του 2013 που αφορούν έργα ολοκλήρωσης και

3. Μία σύμβαση του 2015 που αφορά το σύστημα τηλεδιοίκησης ETCS

Οι συμβάσεις αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου.

Για την σύμβαση 717 που ήρθε στην επικαιρότητα καθώς αφορά την τηλεδιοίκηση όπως και τις επεκτάσεις ή ανανεώσεις της ,με αρχή το έτος 2014 ,η οικονομική Εισαγγελία είχε διενεργήσει έρευνα η οποία κατέληξε σε αρχειοθέτηση καθώς δεν προέκυψαν ενδείξεις για την διάπραξη του ερευνώμενου αδικήματος της απιστίας.

Ωστόσο πριν περίπου έναν χρόνο η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, ενόψει νέων στοιχείων σχετικά με το σκέλος που αφορά την διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων το οποίο ερευνάται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.