Ο θρήνος και η οργή για τους 57 νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη δεν λένε να καταλαγιάσουν σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων καθώς την ώρα που οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους για να φωνάξει κατά του εγκλήματος που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δεκάδες «γιατί» παραμένουν αναπάντητα.

Την ίδια ώρα, «θολό» είναι το τοπίο γύρω από τον ακριβή αριθμό των σταθμαρχών που ήταν και που θα έπρεπε να ήταν στον σταθμό Λαρίσης το βράδυ της φονικής σύγκρουσης.

Μετά τη μαραθώνια απολογία του 59χρονου σταθμάρχη που κρίθηκε προφυλακιστέος αναμένεται να κληθούν για κατάθεση και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα από το σιδηροδρομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το πλάνο των βαρδιών του σταθμού Λαρίσης, που βλέπει το φως της δημοσιότητας, δύο σταθμάρχες πιάνουν δουλειά στις 6 το πρωί, δύο απογευματινοί ακολουθούν στις 14:00 το μεσημέρι μέχρι τις 23:00 το βράδυ και ο βραδινός πιάνει δουλειά στις 22:00 το βράδυ. Άρα ανάμεσα στις 22.00 και 23.00 το βράδυ, όταν και έγινε το τραγικό δυστύχημα, θα έπρεπε να βρίσκονται τρεις σταθμάρχες στο σημείο.

Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό καθώς στις 22.10 πέρασε ο προαστιακός δηλαδή την στιγμή που το κλειδί άλλαξε για να περάσει.

Τι ισχυρίστηκε ο σταθμάρχης

Λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η πολύωρη απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μετά από την οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του 59χρονου, Στέφανος Παντζαρτζίδης έκανε λόγο για αναμενόμενη απόφαση και δήλωσε ότι ο πελάτης του απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της ανακρίτριας. Τόνισε ακόμη ότι προσπάθησε να βοηθήσει τη διαδικασία της ανάκρισης προκειμένου να φτάσουμε στην αλήθεια.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο κ. Παντζαρτζίδης, ο σταθμάρχης μίλησε για όλα ακόμα και αν από αυτά προκύπτουν ευθύνες και για τον ίδιο.

Η διαδικασία της απολογίας του 59χρονου ήταν μαραθώνια και κράτησε σχεδόν 7,5 ώρες.

«Ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».

«Ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε. Πότε δεν εγκατέλειψε τη θέση του» τόνισε και υπογράμμισε ότι ο 59χρονος είναι σε τραγική κατάσταση.