Αν ήταν αντιαθλητικό φάουλ δεν θα χρειαζόταν καν instant replay καθώς ήταν ξεκάθαρο. Όμως εδώ η Ευρωλίγκα αυτό που έκανε δεν ήταν απλά «φάουλ» αλλά τεχνική ποινή χωρίς αμφιβολία. Που δεν δίνουν μόνο οι τρεις διαιτητές ενός αγώνα αλλά πρώτα απ’ όλα η κοινή γνώμη και  φυσικά η… κοινή λογική.

Το κλίμα στο κλειστό του ΟΑΚΑ ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ χθες το βράδυ και δεν είναι τυχαία η εκκωφαντική σιωπή στο ενός λεπτού σιγή που σπάνια ακούς σε άλλες περιπτώσεις σε γήπεδο (χωρίς να ακούγεται ούτε ανάσα).  Για το αν θα έπρεπε (επιβαλλόταν για την ακρίβεια) να αναβληθεί ο αγώνας Παναθηναϊκός-Εφές απλά θα σταθούμε στις δηλώσεις του προπονητή της (δις) πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εργκίν Αταμάν. «Πρώτα από όλα για τις καταστάσεις, θέλω να πω ότι ήταν εντυπωσιακό που η πρώτη βοήθεια που ήρθε σε μας ήταν από την Ελλάδα και στην ελληνική τηλεόραση παίζονταν τουρκικά τραγούδια. Πιστέψτε με ότι η Τουρκία είναι δίπλα στην Ελλάδα. Για μένα το σωστό θα ήταν να έχει αναβληθεί το παιχνίδι σε μια καλύτερη κατάσταση. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε την απόφαση να μην παίξουμε, θα το κάναμε και ενημέρωσα τον General Manager πως ακόμα και αφού είχαμε έρθει αν αποφασιστεί να μην γίνει το ματς, εμείς θα φεύγαμε με ιδιωτική πτήση χωρίς κανένα πρόβλημα. Ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Euroleague. Δεν είχε να κάνει με εμάς.

Ήταν ένα περίεργο παιχνίδι να παίξεις σε μια τέτοια κατάσταση με τραγωδίες και στις δύο χώρες. Η δική μας ήταν πριν 3 εβδομάδες και χάθηκαν 50.000 κόσμος και για την Ελλάδα ήταν χθες. Η Euroleague αποφάσισε να γίνει το παιχνίδι και παίξαμε όμως» είπε με ειλικρίνεια όπως πάντα κάνει ο Τούρκος τεχνικός.

Η Ευρωλίγκα έβαλε στο… ζύγι προφανώς τους νεκρούς (!) θεωρώντας ότι με κάποιες δεκάδες δεν χρειάζεται να υπάρξει αναβολή ξεχνώντας (ή βασικά χωρίς να υπολογίσει) ότι είχαμε μια ξεκάθαρη εθνική τραγωδία για την πατρίδα μας. Δεν σεβάστηκε όχι μόνο τη μνήμη των νεκρών αλλά ούτε καν την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας που είχε κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Κοινωνικό πρόσωπο;

Εδώ ως οργανισμός δεν έχει καν τους ανθρώπους που θα της πουν ότι η συγκυρία ήταν κάτι παραπάνω από ιδανική για να προβάλλει έστω το κοινωνικό της πρόσωπο καθώς επρόκειτο και για αγώνα ελληνικής ομάδας με τουρκικής δύο χωρών δηλαδή που παρά την αντιπαλότητά τους εδώ και χρόνια ήρθαν τόσο κοντά μέσα από τις εθνικές τραγωδίες τους.

Ναι το πρόγραμμα είναι πιεστικό αλλά το να προχωρούσε σε αναβολή τουλάχιστον του χθεσινού αγώνα (κανονικά έπρεπε να μην διεξαχθεί ούτε ο αποψινός του Ολυμπιακού στο Μιλάνο) δεν ήταν κάτι φοβερό και ημερομηνίες θα βρίσκονταν και ας έχει η Εφές ήδη ένα εξ’ αναβολής αγώνα.

Το να πει κάποιος ως δικαιολογία ότι το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε πολύ μακριά από την Αθήνα είναι αστείο καθώς και η Κωνσταντινούπολη είχε ελάχιστες ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία αλλά ορθώς αναβλήθηκαν οι αγώνες της Εφές και της Φενέρ.

Μια διοργανώτρια αρχή που  έφτασε χωρίς μεγάλη σκέψη στην ακύρωση μιας ολόκηρης σεζόν την εποχή του κορωνοϊού (η μόνη από μεγάλες διοργανώσεις αφού σε όλες τις υπόλοιπες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ βρέθηκε τρόπος να ολοκληρωθεί η χρονιά) εδώ έδειξε ότι τα αντανακλαστικά της είναι…σκουριασμένα.

«Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να παίξουμε σήμερα. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Όλοι σκεφτόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» είπε λακωνικά ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Χρήστος Σερέλης ενώ μια μέρα νωρίτερα στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση του Ολυμπιακού για το Μιλάνο, ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε επισημάνει: «Χωρίς αμφιβολία έχουμε επηρεαστεί, όχι μόνο εμείς αλλά και οι ξένοι. Είναι κάτι που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο την ελληνική αλλά πρέπει να «εργαστούμε». Δύσκολο αλλά είναι στη φύση της δουλειάς μας».

Μακάρι ποτέ ξανά (δύσκολο) να μην έχουμε τέτοιες τραγικές ειδήσεις για καμία  χώρα, αλλά καλό είναι η Ευρωλίγκα να εκπαιδεύσει λίγο και το ανθρώπινο πρόσωπο που πρέπει να έχει όχι για τους τύπους, αλλά για  την ουσία.