Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει σημαδέψει ολόκληρη την Ελλάδα. Ο πόνος και το πένθος, όμως, μεγεθύνονται όταν τα θύματα αυτής της τραγωδίας είναι κυρίως νέα παιδιά.

Ανέμελοι νέοι άνθρωποι, που είτε γύριζαν από μία εκδρομή, είτε επέστρεφαν στην πόλη των σπουδών τους, είτε προτίμησαν να μετακινηθ0ύν με το «ασφαλές» και πιο ευχάριστο ταξιδιωτικά τρένο…

Ένα τρένο που μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου για 57 σύμφωνα με την επικεφαλής ιατροδικαστή της Λάρισας ανθρώπους.

Οι πρώτοι θάνατοι που συγκλόνισαν το πανελλήνιο είναι αυτοί των δύο 20χρονων δίδυμων κοριτσιών και της εξαδέλφης τους από το Καστράκι Καλαμπάκας. Μια οικογένεια έχασε τρία παιδιά.

Οι 20χρονες δίδυμες

Οι 20χρονες Θώμη και Χρύσα Πλακιά και η πρώτη τους εξαδέλφη, Αναστασία Πλακιά, σπούδαζαν στην Θεσσαλονίκη και το τριήμερο της Αποκριάς αποφάσισαν να το περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους στον τόπο καταγωγής τους.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Κούγιας, στον οποίο οι δύο τραγικές οικογένειες ανέθεσαν την υπόθεση, «ήταν αριστούχες μαθήτριες και πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αφού πέρασαν ένα τριήμερο με τους γονείς τους».

«Είναι μια τραγωδία. Δύο αδέλφια, απόλυτοι νοικοκύρηδες της περιοχής, με ξενοδοχείο και εστιατόρια στο Καστράκι που είναι το επίνειο των Μετεώρων, έχασε τρία παιδιά. Ο ένας έχασε τα δίδυμα κορίτσια του και ο άλλος την μοναχοκόρη του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Ταυτοποίηση μέσω DNA

Τα δύο αδέλφια, οι πατεράδες των τριών κοριτσιών, Νίκος και Δημήτρης Πλακιάς, ιδιοκτήτες γνωστής ταβέρνας στο Καστράκι, μόλις έμαθαν τα νέα για το δυστύχημα πήγαν αμέσως στη Λάρισα, όπου δυστυχώς μετά από πολλές ώρες αγωνίας χρειάστηκε να δώσουν DNA, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι οι τρεις σοροί ανήκουν στις νεαρές κοπέλες.

Η μητέρα ενός εκ των τριών κοριτσιών είχε μιλήσει για το πώς ενημερώθηκε για την τραγωδία και τα τελευταία μηνύματα που αντάλλαξε με την κόρη της.

Ο πόνος της κυρίας Μάρθας για την τραγωδία στα Τέμπη ανείπωτος. Η γυναίκα απαντά με δυσκολία στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου του ANT1 για το Πρωινό.

«Πήγαιναν όλες μαζί πίσω στη Θεσσαλονίκη για τις σπουδές τους. Ήταν πάρα πολύ δεμένες, δύο δίδυμες και η ξαδελφούλα τους. Εμείς ενημερωθήκαμε από τα sites. Πήγαμε στη Λάρισα να δώσουμε DNA».

«Η τελευταία φορά που μίλησα με το παιδί μου ήταν στις 23.30 με μηνύματα. Μου έγραψε ότι στις 00.30 θα έφτανε Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Η αναγνώριση των θυμάτων έγινε στο νοσοκομείο της Λάρισας, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας από όπου κατάγονταν τα τρία κορίτσια.

Δεν ήξεραν οι γονείς του ότι ήταν στο τρένο

Στους νεκρούς που έχουν επιβεβαιωθεί είναι και ο 22χρονος ποδοσφαιριστής από την Καβάλα, Ιορδάνης Αδαμάκης.

Η οικογένειά του κλήθηκε στη Λάρισα για την αναγνώριση της σορού του στο Γενικό Νοσοκομείο, χωρίς να γνωρίζει ότι ο άτυχος νεαρός επέβαινε στο μοιραίο τρένο.

«Μητέρα κοιμήσου γιατί θα αργήσω»

Άλλη μία τραγική ιστορία είναι αυτή που αφορά τον αγνοούμενο Αναστάσιο Κουτσόπουλο από την Καρδίτσα, ο οποίος επιβιβάστηκε στο μοιραίο τρένο με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουμε κάποιο νέο του, περιμένουμε να μάθουμε νέα του. Ξέρουμε ότι δεν ήταν σίγουρα στο πρώτο βαγόνι», είπε στον ΑΝΤ1 η σύντροφος του 20χρονου.

Όπως συμπλήρωσε, «έχουμε πάει σε όλα τα νοσοκομεία και δεν τον έχουμε βρει. Ψάξαμε αλλά χωρίς αποτέλεσμα και στους επιβάτες που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία».

O 20χρονος, ο οποίος ήταν φοιτητής της Γεωπονικής, επιβιβάστηκε στο τρένο στις 21:20 το βράδυ της Τρίτης.

Στο τελευταίο τηλεφώνημά του μίλησε με την μητέρα του στις 22:50 το ίδιο βράδυ, στην οποία φέρεται να είπε «μητέρα κοιμήσου, γιατί θα αργήσω».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 20χρονος είπε στη μητέρα του ότι το τρένο είχε πολύ κόσμο και θα υπάρχει καθυστέρηση.

Η μητέρα του, όμως, δεν κοιμήθηκε μετά το τηλεφώνημα αυτό στις 12 τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να προσπαθεί να τον βρει στο τηλέφωνο, κάτι που, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό.

«Ξέρω ότι ο αδερφός μου σκοτώθηκε»

«Ο αδελφός μου ήταν στο πρώτο βαγόνι, δεν ξέρω τι θα παραλάβω», ξεσπά συγγενής θύματος στην κάμερα του Alpha.

«Ο αδερφός μου ήταν στο πρώτο βαγόνι, ξέρω ότι έχει σκοτωθεί», λέει η γυναίκα για τον δικό της άνθρωπο, που δεν έχει δώσει σημείο ζωής από τη στιγμή που έγινε η τρομακτική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

«Καθόταν στο πρώτο βαγόνι και μία φίλη τον έβαλε μέσα», είπε στη συνέχεια η αδερφή του, που έσπευσε και εκείνη στο νοσοκομείο Λάρισας, μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη.

«Καθόταν στο πρώτο βαγόνι και μία φίλη τον έβαλε μέσα… Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς. Θα περιμένουμε άλλες 4 ώρες για να έχουμε προσωπική ενημέρωση τηλεφωνική, για να μας πούνε τα αυτονόητα. Αυτό σας εξηγώ.

»Εγώ ως η αδερφή του θύματος ξέρω ότι ήταν στο πρώτο βαγόνι κι έχει σκοτωθεί. Ρωτάνε οι άνθρωποι και λένε, πείτε μας αυτό το απλό πράγμα, πείτε μας σε ποια θέση καθόταν. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να πάρουν τη λίστα από την εταιρεία και να δούνε το κάθε εισιτήριο από ποια τράπεζα έχει πληρωθεί. Με βάση το νούμερο να γίνει μια σχετική αντιστοίχιση. Αυτό λοιπόν ήταν ανίκανοι να το απαντήσουν. Ο αδερφός μου, Γιάννης Βουτσινάς».