Ο δικηγόρος Σπύρος Παππάς κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομη, διότι δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση.

Πρόκειται για υπόθεση που ξέσπασε λίγες ημέρες μετά το Qatargate και αφορούσε τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της Καϊλή στο Κοινοβούλιο.

Εύα Καϊλή: Το σχόλιο του δικηγόρου της για την αποφυλάκιση Τζόρτζι

Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά, το EURACTIV, που δημοσιεύει την είδηση, σημειώνει πως η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι η βασική προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός Ευρωβουλευτή, δηλαδή να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος- δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Πώς αντιδρά στην αποφυλάκιση Τζόρτζι

Αρνητικά αντιδρά η πλευρά της Εύας Καϊλή στην αποφυλάκιση, με βραχιολάκι του Φραντσέσκο Τζόρτζι που αποφάσισε η βελγική δικαιοσύνη, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης για το Qatargate, ευρωβουλευτού να προκαλεί εντύπωση.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε ένα καυστικό σχόλιο σημειώνοντας πως είναι οξύμωρη αυτή η εξέλιξη, ενώ πρόσθεσε πως η κυρία Καϊλή «δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει».

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της.

«Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κυρία Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις Αρχές…», σχολίασε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Τζόρτζι επέμενε ότι η σύντροφός του ήταν αθώα και δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του με τον Αντόνιο Παντσερί, τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκανδάλου, ενώ ο ίδιος δήλωσε την ενοχή του.

Στο ίδιο κελί με τον Παντσέρι ο Τζόρτζι

Η απόφαση για την αποφυλάκιση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι του Τζόρτζι, ελήφθη μετά την χθεσινή ακρόασή του, με ένα γεγονός που ήρθε στη δημοσιότητα να προκαλεί εντύπωση: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι μοιράζονταν το ίδιο κελί για μερικές μέρες.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς επέτρεψαν κάτι τέτοιο οι βεγικές αρχές, από την στιγμή που οι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ ατόμων που έχουν πληροφορίες για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, επειδή μπορούν ακόμη και να αλλάξουν την «ιστορία»;

Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι έχει κάνει συμφωνία με τις αρχές να δώσει πληροφορίες, με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.