Στις 10 το πρωί αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Χρήστου Καλογρίτσα, που κατηγορούνται για παρασκηνιακές ενέργειες που φέρονται να έκαναν την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, με σκοπό να αποκτήσει ο επιχειρηματίας κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας υπό την εποπτεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από 17 συνεδριάσεις το Δικαστήριο θα αποφανθεί για την αθωότητά τους ή όχι, όπως και για τις ποινές που θα επιβληθούν σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι. Η πρόεδρος του σώματος – που αποτελείται από 13 ανώτατους δικαστές-  Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα θα απαγγείλει την απόφαση από έδρας η οποία είναι αμετάκλητη, δηλαδή δεν προβλέπεται η άσκηση έφεσης ή άλλου ένδικου μέσου.

Η πρόταση της Εισαγγελέως

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή έχει προτείνει την απαλλαγή και των δύο κατηγορούμενων, χωρίς η πρότασή της να είναι δεσμευτική για τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας, και εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού και κατά την κρίση της δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε, ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες η άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό, ενώ τόνισε, ότι το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιου του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που κατά την άποψη της «καταρρίπτει το θεμέλιο λίθο του κατηγορητηρίου».

«Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον Νίκο Παππά. Η κατηγορία για την παράβαση καθήκοντος στερείται οποιασδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παράβαση των καθηκόντων του ως αρμόδιου υπουργού», σύμφωνα με την εισαγγελέα, η οποία για τον Χρήστο Καλογρίτσα υποστήριξε ότι «δεν ήταν άβουλος μπροστινός , αλλά είχε όνειρο ο ίδιος να κάνει τηλεοπτικό σταθμό».