Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προτείνει με την πολύωρη αγόρευσή της, που συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας Ολγα Σμυρλή, για την υπόθεση που αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε υπό πλήρη διαφάνεια και τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας, και εκ μέρους του δικαζόμενου υπουργού και κατά την κρίση της δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που μετείχε στον διαγωνισμό και αναδείχθηκε, ως ένας από τους τέσσερις συνολικά υπερθεματιστές.

Κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε από μάρτυρες η άλλο αποδεικτικό μέσο οποιαδήποτε παρέμβαση του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό, ενώ τόνισε, ότι το γεγονός ότι τελικά η εταιρεία του γιού του Χρήστου Καλογρίτσα δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα χρήματα και να πάρει τελικά την τηλεοπτική άδεια, είναι απόδειξη που κατά την άποψη της «καταρρίπτει το θεμέλιο λίθο του κατηγορητηριου».

«Δεν όφειλε, υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός, ο Νίκος Παππάς να διενεργήσει ο ίδιος τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Αντίθετα είχε υποχρέωση να απέχει. Αν έκανε ο ίδιος τον έλεγχο θα ήταν κάτι εντελώς αντίθετο με την διαφάνεια του διαγωνισμού και θα κινούσε υπόνοιες μεροληψίας»,τόνισε η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή.

Σε ό,τι αφορά στα πολυσυζητημένα ηλεκτρονικά μηνύματα που προσκομίστηκαν στη δίκη από την πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα η κυρία Σμυρλή πρότεινε να μην ληφθούν υπόψη,όπως και η κατάθεση σε βάρος του Νίκου Παππά από τον επιχειρηματία του Χρήστου Καλογρίτσα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του συγκατηγορουμένου του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι ενεργούσε παρασκηνιακά για να εκτελέσει το σχέδιο δημιουργίας του τηλεοπτικού σταθμού».

Και πρόσθεσε πως με βάση τα στοιχεία «δεν συνάγεται καμία συμφωνία Παππά – Καλογρίτσα για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού. Εξάλλου δεν είναι θέμα τι ζητούσε ο Καλογρίτσας από τον Παππά, αλλά τί πήρε και αν πήρε τίποτα».

Η αγόρευσή της συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συνολική τοποθέτηση – πρότασή της τόσο για τον πρώην υπουργό, όπως και για το συγκατηγορούμενο τους Χρ. Καλογρίτσα.

Δήλωση Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, συνηγόρου Ν. Παππά

Η  πρόταση της εισαγγελέως επιβεβαιώνει ότι αυτό που τελικά αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία είναι ότι η παρούσα υπόθεση αποτελεί μία πολιτική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης. Κατηγορούμενος δεν είναι ο Ν. Παππάς αλλά η πολιτική του. Και στόχος είναι η εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, η δημιουργία πολιτικής αντιπαράθεσης και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά πολιτικά και νομικά σκάνδαλα που κυριαρχούν με τη δημιουργία ψευδών πολιτικών συμψηφισμών σε αυτά, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

Δήλωση Θεόδωρου Μαντά, δικηγόρου Ν.Παππά

Με μια εξαιρετική κατά περιεχόμενο , αθωωτική πρόταση , οι εισαγγελείς του Ειδικού Δικαστηρίου αποδόμησαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και κατεδάφισαν το αφήγημα όσων μεθόδευσαν την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Νίκου Παππά !