Πριν την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στην συνθήκη New Start, η Μόσχα είχε κάνει μία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που απέτυχε. Παρόλα αυτά, η αποτυχημένη εκτόξευση έγινε την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το CNN, «Η Ρωσία ειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω γραμμών αποσύγκρουσης», δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως ανωμαλία ή κλιμάκωση.

Απέτυχε η δοκιμή του Satan II

Η δοκιμή του βαρέως πυραύλου SARMAT – με το παρατσούκλι Satan II στη Δύση και ικανό να εκφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές – φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν αυτό είχε λειτουργήσει, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε επισημάνει τη δοκιμή στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει που ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Ο Πούτιν έχει ανακοινώσει επιτυχημένες δοκιμές ICBM στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου Απριλίου, λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή η δοκιμή ήταν επίσης για τον πύραυλο SARMAT, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είχε βεληνεκές που υπερβαίνει τα 11.000 χιλιόμετρα (6.835 μίλια). Ο πύραυλος μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 100 τόνων και σχεδιάστηκε ως διάδοχος του R-36M Voevoda ICBM.

Οι ρωσικές προκλήσεις στα Αμερικανικά FIR

Ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε πολλαπλές σημαντικές ήττες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο και σε γενικές γραμμές έχει «αποτύχει» στους στρατηγικούς του στόχους εκεί, δήλωσαν πολλοί ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να ξανασκεφτεί τον πόλεμο, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει ότι είναι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Αλάσκα δύο φορές σε ισάριθμες ημέρες, αναγκάζοντας τη NORAD να ανακατέψει τα μαχητικά της ως απάντηση. Τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν έξω από τον κυρίαρχο εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά, ο οποίος εκτείνεται 12 μίλια από την ακτογραμμή, αλλά πέταξαν μέσα ή κοντά στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας, η οποία απέχει έως και 200 μίλια από την ακτογραμμή.

«Παραμένουμε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για την υπεράσπιση της Βόρειας Αμερικής»

Δύο NORAD F-16 αναχαίτησαν βομβαρδιστικά TU-95 και μαχητικά SU-35 που είχαν ήδη εισέλθει στο ADIZ την περασμένη Δευτέρα. Μια μέρα αργότερα, τα NORAD F-35 αναχαίτησαν βομβαρδιστικά TU-95, καθώς και μαχητικά SU-30 και SU-35.

«Παραμένουμε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από επιλογές απάντησης για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Βόρειας Αμερικής και της Αρκτικής», ανέφερε η NORAD σε ανακοίνωση της.

Η NORAD τόνισε ότι δεν θεωρεί τις ρωσικές πτήσεις ως προκλητικές ή ως απειλές, ούτε τις θεωρεί σχετιζόμενες με τα εναέρια αντικείμενα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα γύρω από την Αλάσκα και τον Καναδά.