Για παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην περίπτωση που η Κίνα υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του, στη γερμανική εφημερίδα Die Welt προειδοποιεί την Κίνα να μη συμμαχήσει με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως θα ήθελε να είναι με το μέρος της Ουκρανίας, κάτι που ωστόσο για την ώρα θεωρεί αδύνατο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις καθώς η Κίνα ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να διατυπώνουν απαιτήσεις, μετά την προειδοποίηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Κινέζο ομόλογό του να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε από την πλευρά της σήμερα ότι θέλει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ’ αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Όμως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», προσέθεσε. «Επειδή, αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω πως η Κίνα το γνωρίζει» τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία

Σχετικά με τη Μολδαβία, ο Ζελένσκι είπε στην Die Welt πως η Ουκρανία διαβίβασε στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου πληροφορίες που δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία.

«Η Μάγια Σάντου ουδέποτε μου ζήτησε βοήθεια, όμως με ευχαρίστησε για την πληροφορία. Γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας. Η Ουκρανία θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους ηγέτες της Μολδαβίας ότι ακολουθούν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφού το Κισινάου ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική απόπειρα πραξιοπήματος.