Νέο πρόβλημα προκύπτει για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με μια πιθανή αναβολή των εκλογών στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, πάνω από 35.400 είναι οι νεκροί μετά τους σεισμούς στη γειτονική χώρα, ενώ περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η αντιπολίτευση αντιδρά στην αναβολή των εκλογών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, ενώ άνοιξε συζήτηση για το εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος αν γίνει κάτι τέτοιο.

Θυμίζουμε ότι ο Ερντογάν είναι πρόεδρος στην Τουρκία από το 2014 και υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του. Ο καθηγητής Συντάγματος Ιμπραΐμ Καμπόγλου, εκπρόσωπος της συνταγματικής επιτροπής του CHP, δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις εκλογές μόνο εάν αυτές διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο (όταν και λήγει η θητεία του στις 18/6).

Το Σύνταγμα θέτει όριο δύο θητειών για τους προέδρους, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν άλλη μια θητεία αν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας.

Εάν ο Ερντογάν θέσει υποψηφιότητα αργότερα, θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, υπογράμμισε ο Καμπόγλου. Το Σύνταγμα της Τουρκίας, πάντως, λέει ότι αναβολή των εκλογών γίνεται μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Η ανάρτηση του Καμπόγλου

Αναβολή για την «επούλωση των πληγών» ζητάει ο Αρίντς

Ένας εκ των ιδρυτών του κυβερνώντος AKP, ο Μπουλέντ Αρίντς, σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν, «ώστε ο κρατικός μηχανισμός να επικεντρωθεί στην επούλωση των πληγών των πολιτών μας».

Επίσης, πρότεινε μία συνταγματική τροποποίηση που μπορεί να περιληφθεί στο άρθρο 78 του Συντάγματος και να προβλέπει την αναβολή των εκλογών σε καταστροφές, όπως οι σεισμοί, μία διάταξη παρόμοια με την υπάρχουσα που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. «Αυτή τη στιγμή παλεύουμε να σώσουμε ζωές από τα ερείπια. Παλεύουμε να επουλώσουμε πληγές. Θεωρούμε μεγάλο λάθος να μιλάμε για τις εκλογές. Έχουμε μόνο μία ατζέντα: πώς θα στηρίξουμε τους άστεγους πολίτες. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή. Δεν υπάρχει κουβέντα για εκλογές ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο Anadolu.

«Ανίκανη» η κυβέρνηση

Από τη μεριά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μέσω Twitter χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ανίκανη».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι: «δεν έχουμε ούτε ένα χρόνο, ούτε καν μία ημέρα να σας δώσουμε. Δεν αντέχουμε άλλη ανικανότητα. Μη φοβάστε τις εκλογές. Ή μάλλον να φοβάστε, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!».

Την εικόνα ότι «φουντώνουν» τα σενάρια για αναβολή των εκλογών επιβεβαιώνει και ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τους σεισμούς που χτύπησαν την Τουρκία με εκατοντάδες ατομικές βόμβες που έπεσαν στη χώρα του. Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, 2.200.000 κάτοικοι έφυγαν από τις περιοχές των σεισμών και πήγαν στις μεγάλες πόλεις ή όπου είχαν συγγενείς τους.

Περίπου 890.000 φιλοξενούνται σε σκηνές και 50.000 σε ξενοδοχεία, όπως ανέφερε ο Ερντογάν, που προσέθεσε ότι έχουν στηθεί 10.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ και υπολογίζεται ότι σε αυτά φιλοξενούνται 1,6 εκατ. άνθρωποι. Συνολικά υπολογίζεται ότι έμειναν άστεγοι 3.800.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος θα στείλει 10.000 κοντέινερ που χρησιμοποιήθηκαν στο Μουντιάλ.

Τέλος, απόψε θα γίνει τηλεμαραθώνιος στην Τουρκία και είναι η πρώτη φορά που όλα τα κανάλια – αντιπολιτευτικά και μη – θα κάνουν κοινή μετάδοση.