Δηλώσεις αλλά και εξαγγελίες με προεκλογικό άρωμα έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, έκανε από το αρχηγείο της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών (AFAD).

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δηλώσεις που έκαναν σεισμολόγοι και ειδικοί ότι οι σεισμοί που χτύπησαν τη χώρα ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες» και έμεινε πιστός στο αφήγημα που χρησιμοποιεί τις τελευταίες ημέρες περί πρωτοφανούς καταστροφής και της μεγαλύτερης στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας.

«Ομόφωνα όλοι οι ειδικοί ανά τον κόσμο χαρακτήρισαν το μέγεθος και την καταστροφικότητα του σεισμού ως ένα εξαιρετικό φυσικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ο αριθμός των νεκρών πλέον έχει ξεπεράσει τις 35.000 και ανέρχεται σε 35.418.

Ακόμα 13.208 άνθρωποι νοσηλεύονται τραυματισμένοι και εξακολουθούν να λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Όπως τόνισε, περίπου 250.000 στελέχη του κρατικού μηχανισμού διεξάγουν προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη ζώνη του σεισμού.

«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων από τα ερείπια είναι παρηγοριά στη μαύρη εικόνα μετά τους σεισμούς», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος επιζών από κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν» δεσμεύτηκε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως εννέα άνθρωποι διασώθηκαν σήμερα, Τρίτη από τα χαλάσματα.

Ανοικοδόμηση από τον Μάρτιο έταξε ο Ερντογάν

Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το πότε ή αν θα γίνουν οι εκλογές ωστόσο η ομιλία του που είχε έντονο προεκλογικό τόνο.

Ο Ερντογάν έταξε πως η ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με την κατασκευή 30.000 σπιτιών.

«Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε να χάσουμε ούτε λεπτό και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής αμέσως», είπε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος μας είναι  να ολοκληρωθεί η κατασκευή υψηλής ποιότητας και αφαλών κτιρίων σε έναν χρόνο για εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε όλες τις πληγείσες περιοχές».

Ακόμα έταξε οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες. «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους οικονομικά και ηθικά του πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα υποσχέθηκε 100.000 λίρες σε όσους έχασαν τους συγγενείς τους στον σεισμό, αλλά και πρόσθετη βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης υποσχέθηκε φοροελφρύνσεις, στήριξη στους αγρότες και στις επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών.

Επίθεση στον Κιλιτσντάρογλου

Στο τέλος παρότι κατηγορεί την αντιπολίτευση πως προκαλεί να καπηλευτεί την καταστροφή εξαπέλυσε τις μομφές του προς το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και ειδικά στον ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Σε μία περίοδο που χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και να λειτουργούμε σαν ένα κομμάτι, δυστυχώς οι πολιτικές στην Τουρκία από ένα συγκεκριμένο κομμάτι, την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πραγματικά άσχημες», είπε αρχικά

«Κιλιτσντάρογλου. Πάντα λειτουργούσες με ψέματα και αυτές οι συκοφαντίες δεν θα μείνουν ασυγχώρητες από τον τουρκικό λαό», συμπλήρωσε.

«Είναι ώρα να γιατρέψουμε πληγές, να απαλύνουμε τον πόνο και να ξαναφτιάξουμε ότι έχει καταστραφεί», κατέληξε ο Ερντογάν προσπαθώντας να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα.