Το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, γνωστό ανεπίσημα ως Kraken, αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Εκτίμησε δε ότι για την αντιμετώπιση της Covid-19 πιθανότατα θα συστηθεί εμβολιασμός μια φορά τον χρόνο, όπως ισχύει και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης.

Το θετικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση των νέων λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής υγειονομικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ.

Παρόλα αυτά η κατάσταση εξακολουθεί να χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης, είπε.

Η πανδημία συνεχίζει να επιβαρύνει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, προειδοποίησε ο Καβαλέρι, και επισήμανε ότι μόνο ένα μικρό μέρος των ευάλωτων πολιτών έχει λάβει όλες τις αναμνηστικές δόσεις που έχουν συστηθεί.

Kraken

H τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ στις 9 Φεβρουαρίου κατέγραψε «αυξητική τάση» στα κρούσματα Kraken, αν και το στέλεχος που ανιχνεύεται συχνότερα στην Ελλάδα παραμένει η υποπαραλλαγή ΒΑ.5.

Η Kraken φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα, δεδομένου ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είχε ανιχνευτεί σε μόλις 30 δείγματα.

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου έγινε το συχνότερα ανιχνευόμενο στέλεχος μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μαζί με το στέλεχος CH.1.1 «Όρθρος», το Kraken θεωρείται το πιο μεταδοτικό στέλεχος του SARS-CoV-2 που έχει εμφανιστεί ως σήμερα, me αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός και η προηγούμενη λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Το XBB.1.5 είναι παρακλάδι του XBB, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδυασμός δύο προηγούμενων υπο-παραλλαγών της Όμικρον BA.2.