Για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναπτύσσει πλωτά μέσα με τακτικά πυρηνικά όπλα, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή της η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Τα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου στη Βαλτική παίζουν κεντρικό ρόλο στην πυρηνική αποτρεπτική ισχύ της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει η έκθεση σύμφωνα με το Politico.

Σκάφη του Βόρειου Στόλου με πυρηνικά όπλα περιπολούσαν τακτικά στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία επιστρέφει σε αυτή την πρακτική.

Ρωσικά υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους χωρίς καν να αναδυθούν στην επιφάνεια (Andrei Luzik)

Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, τα οποία αναπτύχθηκαν για επιθέσεις σε πόλεις και άλλους στόχους μακριά από το πεδίο της μάχης, τα τακτικά πυρηνικά αναπτύχθηκαν για χρήση στο μέτωπο και συνήθως έχουν χαμηλότερη ισχύ.

Τέτοια όπλα θα μπορούσαν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον αεροπλανοφόρων που συνοδεύονται από υποστηρικτικό στόλο.

Αν και η Ρωσία διαθέτει κυβερνοστρατό και προηγμένα όπλα όπως αντιδορυφορικούς πυραύλους, τα τακτικά πυρηνικά όπλα αποτελούν «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή σε πολυάριθμα επιχειρησιακά σενάρια στα οποία μπορεί να εμπλέκονται χώρες του ΝΑΤΟ» σημειώνει η έκθεση.

Οι συντάκτες προειδοποιούν επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε ευρύτερη σύρραξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών εκτιμά ωστόσο ότι, παρόλο που η Ρωσία συντηρεί και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό οπλοστάσιό της, το πυρηνικό δόγμα που εφαρμόζει το Κρεμλίνο δεν αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια.