Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα: ο Σπύρος Καρανικόλας, η Ελευθερία Φτακλάκη και ο Απόστολος Σπυρόπουλος είχαν όλοι αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήδη προτού ανακοινωθεί πως εντάσσονται στις τάξεις ή ακόμα και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν ήταν καν τα «ηχηρά» ονόματα που θα μπορούσαν να θορυβήσουν τα επιτελικά στελέχη.

Η γαλάζια τακτική, ωστόσο, με το σερί τριών μεταγραφών μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, προαναγγέλλει συνέχεια – και αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα γίνει αποδέκτης πίεσης από την πλευρά της ΝΔ, η οποία θα επιχειρήσει να κρατήσει την επιρροή που είχε το 2019 στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου και μέσω μετακινήσεων στελεχών.

Γιατί η μεταγραφή Καρανικόλα δεν ανησύχησε τη Χαριλάου Τρικούπη

Γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για την πόλωση των επόμενων εβδομάδων, με τον Νίκο Ανδρουλάκη από την Κόρινθο να επιμένει για τον διμέτωπο απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ («είμαστε στην απέναντι όχθη»), εντάσσοντας τη νοοτροπία των μεταγραφών στη νοοτροπία διακυβέρνησης της κυβέρνησης.

Μετέτρεψε το Μαξίμου σε ατελιέ φωτογραφιών

«Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έδειξε τέτοια απρέπεια μετατρέποντας το Μέγαρο Μαξίμου σε ατελιέ φωτογραφιών» σχολίασε. «Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε είτε για το αν κάνουμε όσα λέμε είτε αν υπηρετούμε ένα νέο πολιτικό ήθος. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον εξυπηρετεί την οικογενειακή του παράδοση, των υποκλοπών και των αποστασιών. Μακριά από εμάς αυτές οι παραδόσεις διότι αυτή η παράταξη με τους αγώνες της έκλεισε στο χρονοντούλαπο αυτή την κουλτούρα».

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλούν πια ανοιχτά για το ήθος που επιδεικνύει ένα κόμμα που επενδύει στο μεταγραφικό σοκ για να δυσκολέψει τον αντίπαλό του. «Επέλεξαν να πάνε στη Νέα Δημοκρατία. Καλό ταξίδι. Τους κανόνες και το ηθικό πλαίσιο τους βάζουμε εμείς» σχολίασε στην παρέμβασή του χθες στο Mega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Και σε εμάς έχουν έρθει υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας. Εχουμε στα ψηφοδέλτιά μας πρώην υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και εν ενεργεία περιφερειακό σύμβουλο της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν το κάναμε σημαία ούτε έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες» επισήμανε. Ας σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταγραφές στελεχών είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ – κάθε φορά τα τελευταία χρόνια το αίσθημα του κομματικού πατριωτισμού έβγαινε στην επιφάνεια.

Δέκα εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η γαλάζια τακτική μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε ανοίξει ήδη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και αυτό φαίνεται και στην κριτική που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη για τη θεσμική ασέβεια της ΝΔ να επιδιώκει (με βάση δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη) ακόμα και τρίτες κάλπες, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

«Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει την κυβέρνηση των ηττημένων. Αραγε γιατί έφερε την απλή αναλογική; Απέναντι σε αυτή την οπορτουνιστική φιλοσοφία, που αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα (…), εμείς αντιτείνουμε ότι από την πρώτη Κυριακή, αν έχουμε ένα ισχυρό ποσοστό, θα βάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ώστε η χώρα να έχει και προοδευτική διακυβέρνηση με σταθερότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρουλάκης, δίνοντας σήμα για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

«Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, το βράδυ της πρώτης Κυριακής θα θέσουμε τις 10 εθνικές και κοινωνικές μας προτεραιότητες ώστε βάσει αυτών να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην οδηγήσουν σε αστάθεια τη χώρα ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας» επισήμανε, απαντώντας πως το σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» εξακολουθεί να ισχύει (αφήνοντας να εννοηθεί, ακόμα και για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού), γιατί «τα συστήματα εξουσίας που εφάρμοσαν ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός, λειτούργησαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».