«Το θεριό, ο καρκίνος, νικιέται και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε», είχε δηλώσει σε μια κατάθεση ψυχής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός που έχασε τη Δευτέρα τη μάχη με τη ζωή, στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας την περίοδο που ήταν αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Ρόδου.

Ηταν λίγες μέρες μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά όταν ο ο ίδιος αποφάσισε να κάνει γνωστή την προσωπική περιπέτεια της υγείας τους με τον καρκίνο. Τότε μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα είχε πει «η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά έδειξε πολύ θάρρος απέναντι σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση υγείας που είχε, και είμαστε και άλλοι μέσα στη Βουλή που βιώνουμε αντίστοιχες καταστάσεις.

Μεταξύ μας έχουμε έναν κώδικα επικοινωνίας και κατανοούμε τα προβλήματα που προκύπτουν και τον τρόπο που πρέπει να τα ξεπερνάμε».

«Υπήρχαν και άλλοι συνάδελφοι»

«Πραγματικά δεν ήταν μόνο η Φώφη Γεννηματά, καθώς υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι. Δίνουμε θάρρος ο ένας στον άλλον, γιατί ξέρουμε ότι είναι μια κατάσταση που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όμως νομίζω ότι η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά ξεπερνά τα στενά όρια της Βουλής και δίνει παράδειγμα σε όλους τους πολίτες που δοκιμάζονται.

Ξέρουμε ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν κάποιον καρκινοπαθή.

Το μήνυμα που έδωσε είναι ότι τη μάχη τη δίνουμε νικώντας τον καρκίνο. Δίνουμε τη μάχη της ζωής, τη μάχη των ιδανικών, της πολιτικής και της καθημερινότητας, για να μπορέσουμε να ξορκίσουμε το κακό» είχε προσθέσει.

Ο πρώην υπουργός είχε τονίσει στη συνέντευξή του πως ο καρκίνος νικιέται, «αλλά θέλει δύναμη». «Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις έμαθαν τα νέα για την υγεία τους, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το σοκ, το μισό της νίκης είναι η δύναμη, η θέληση και η ψυχολογία», τόνιζε τότε.

Το 2021 οπότε και αποφάσισε να κάνει γνωστή την περιπέτεια υγείας τους είχε πει ότι ο οργανισμός έστελνε τα «μηνύματα» του, αλλά είτε είσαι υπουργός, είτε εργαζόμενος, επιλέγεις να τα αγνοήσεις και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι. Το σημαντικότερο είναι πρόληψη και εξετάσεις. Ο απειροελάχιστος πόνος που μπορεί να σου προκαλέσει μια εξέταση είναι “γέλιο” και “χάδι” μπροστά στον πόνο που μπορεί να σου προκαλέσει μια καθυστερημένη διάσταση.

«Κάποιες μέρες είσαι σε πιο δύσκολη κατάσταση, αλλά τον υπόλοιπο καιρό που δεν κάνεις τη θεραπεία και δεν σε επηρεάζουν οι παρενέργειες, πρέπει να είσαι εκεί δυνατός και να απορροφάς την κάθε στιγμή με την οικογένειά σου, με τους φίλους σου με τις ασχολίες σου, αυτό σου δίνει και δύναμη.

Όπως μου λένε φίλοι γιατροί, ένα μεγάλο όπλο για τον καρκίνο είναι και η ψυχολογία, η οποία ενεργοποιεί και τον ίδιο τον εγκέφαλο να βγάλει τις αντιστάσεις. Αυτό είναι σημαντικό».

Η τελευταία ανάρτηση

Πέντε μέρες πριν τον θάνατό του ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωνε «παρών» στον εκλογικό αγώνα καλώντας όλους να παλέψουν για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα στην συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρονταν στη δύσκολη μάχη που έδινε με τον καρκίνο τονίζοντας: «Προσωπικά, δίνοντας μια παράλληλη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, δηλώνω παρών στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα και να σταθεί όρθια η κοινωνία. Παρών στα νικηφόρα ψηφοδέλτια της παράταξής μας. Παρών στην προσπάθεια να ανατραπεί το καθεστώς που μαυρίζει τις ζωές μας.

Παρών πάντα για τις ανάγκες των νησιών και των νησιωτών μας. Όποιο και αν είναι το προσωπικό μας άχθος, έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία και τις επόμενες γενιές να σταθούμε στη σωστή πλευρά του ποταμού και να παλέψουμε για την Αλλαγή.

Γιατί χωρίς Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτό θα κάνω και εγώ, παρά τον δύσκολο αγώνα που δίνω, και σας καλώ να παλέψετε όλοι και όλες για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που θα σημάνει τον σχηματισμό μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης», ανέφερε μεταξύ άλλων.