Tις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών από το 2012 σχεδιάζουν οι βρετανικές εταιρείες για να καλύψουν τα κενά προσωπικού, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι Βρετανοί εργοδότες αναμένουν να αυξήσουν τους μισθούς του προσωπικού τους κατά το μέγιστο σε τουλάχιστον 11 χρόνια, αλλά οι συμφωνίες αμοιβών 5% για τους εργαζόμενους θα εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Βρετανία: Απεργιακές κινητοποιήσεις με 500.000 εργαζομένους να διαδηλώνουν στους δρόμους

«Στενή» αγορά εργασίας

Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας φοβάται ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν πιο δύσκολο να τιθασευτεί εάν οι μισθολογικές συμφωνίες συνεχίσουν να αυξάνονται, το Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) ανέφερε ότι το 55% των εταιρειών σχεδίαζε να άρει τη βάση ή τη μεταβλητή αμοιβή φέτος, καθώς αγωνίζεται να προσλάβει προσωπικό στην ήδη «στενή» αγορά εργασίας της Βρετανίας.

Οι αναμενόμενες μέσες ετήσιες αμοιβές το 2023 αυξήθηκαν στο 5% – το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία CIPD το 2012 – από 4% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα με την κάλυψη των κενών θέσεων και σχεδόν ένας στους τρεις περίμενε παρόμοια προβλήματα τους επόμενους έξι μήνες.

«Οι δεξιότητες και το εργατικό δυναμικό παραμένουν σπάνια μπροστά σε μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να είναι εκπληκτικά ανοδική δεδομένου του οικονομικού πληθωρισμού και της συναφούς κρίσης κόστους ζωής», δήλωσε ο Jon Boys, ανώτερος οικονομολόγος της αγοράς εργασίας στο CIPD.

Το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το χάσμα μεταξύ των μισθολογικών προσδοκιών των εργοδοτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε. Οι προγραμματισμένοι μισθολογικοί διακανονισμοί στον δημόσιο τομέα μειώθηκαν στο 2% από 3% το προηγούμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με 5% στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε η CIPD.

Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν τη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου, καθώς οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκόμων, των δασκάλων και του προσωπικού των δημόσιων συγκοινωνιών πραγματοποιούν μια σειρά απεργιών για τις συνθήκες αμοιβής και εργασίας.

Ανησυχία από την ΒοΕ

Ο διοικητής της BoE Andrew Bailey εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ανησυχίες για τον καθορισμό των μισθών, παρά τις ενδείξεις ότι η έκρηξη του πληθωρισμού έχει αναστραφεί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,5% τον Δεκέμβριο, αφού τον Οκτώβριο έφτασε σε υψηλό 41 ετών, στο 11,1%. Ο Bailey προειδοποίησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η BoE αύξησε τα επιτόκια τον Φεβρουάριο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η τριμηνιαία έρευνα έδειξε ότι οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού ήταν πιο πρόθυμοι να προσλάβουν άτομα που επέστρεφαν στην αγορά εργασίας μετά από μια περίοδο ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνων με προβλήματα υγείας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.012 εργοδότες μεταξύ 3 και 25 Ιανουαρίου.