Ιδιαίτερα συγκινητική η συνάντηση που έγινε ανάμεσα σε Τούρκους διασώστες με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, που για πολλά 24ωρα κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων μέσα από τα χαλάσματα των κτιρίων, που κατέρρευσαν μετά τον φονικό σεισμό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της επίσκεψης Δένδια στην Αντιόχεια, όπου ο έλληνας ΥΠΕΞ, δέχτηκε τις ευχαριστίες του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ευτυχώς που υπάρχετε»

Συγκεκριμένα, Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις της ΕΜΑΚ για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στην Τουρκία λέγοντας:

«Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν – Θεός φυλάξοι – συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε», είπε.

Δείτε το βίντεο του ΣKΑΪ

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.