Εντολή να συλληφθούν 113 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση κτιρίων στον πιο καταστροφικό σεισμό στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας, έδωσε η τουρκική κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή και τις καταγγελίες για κακοτεχνίες με στόχο την αποκόμιση κέρδους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποσχέθηκε σήμερα Κυριακή να διερευνήσει διεξοδικά οποιονδήποτε φέρεται να ευθύνεται και ανέφερε ότι έχει ήδη διατάξει τη σύλληψη 113 υπόπτων.

Δηλώσεις Δένδια και Τσαβούσογλου: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες»

Ο ίδιος δήλωσε τη νύχτα ότι μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 131 ύποπτοι ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς της προηγούμενης Δευτέρας, και ότι «έχουν εκδοθεί εντάλματα κράτησης για 113 από αυτούς».

«Θα το παρακολουθήσουμε στενά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη δικαστική διαδικασία, ειδικά για κτίρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές και κτίρια στα οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άνθρωποι».

Πρόσθεσε ακόμη πως το υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού στις επαρχίες της σεισμικής ζώνης.

Κατέρρευσαν πάνω από 24.000 κτίρια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 24.921 κτίρια σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, με βάση εκτιμήσεις επί 170.000 κτιρίων.

Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι θα είναι διπλάσιος.

Πυρ ομαδόν κατά Ερντογάν

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι δεν διαθέτει στη σωστή κατεύθυνση ειδικούς φόρους που επιβλήθηκαν μετά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό το 1999 που είχαν στόχο την αντισεισμική θωράκιση.

Ο Ερντογάν περνώντας στην αντεπίθεση ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση ψεύδεται και διαδίδει συκοφαντίες για να δυσφημήσει την κυβέρνηση, εμποδίζοντας τις επενδύσεις αντί να αντιμετωπίζει τη διαφθορά στους δήμους που διοικούνται από την αντιπολίτευση.

Για την ιστορία, πάντως, όπως επισημαίνει το Reuters, στα 10 χρόνια έως το 2022, η Τουρκία υποχώρησε 47 θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας

Οι εισαγγελείς στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ατόμων στο πλαίσιο έρευνας για κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ατόμων στο Ντιγιαρμπακίρ για τον ίδιο λόγο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ανέφερε ότι οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη Σανλιούρφα και τέσσερις στην Οσμάνιγιε σε σχέση με κατεστραμμένα κτίρια που πιστεύεται ότι είχαν κατασκευαστικά ελαττώματα, όπως αφαίρεση κολώνων.

Η αστυνομία συνέλαβε τον κατασκευαστή ενός συγκροτήματος κατοικιών που κατέρρευσε στην Αντάκεια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Μαυροβούνιο το βράδυ της Παρασκευής και συνελήφθη επίσημα το Σάββατο, σύμφωνα, πάντα, με το Anadolu.

Το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών 12 ορόφων ολοκληρώθηκε πριν από μια δεκαετία και στέγαζε 249 διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα σε αυτό το κτίριο.

Ο συλληφθείς δήλωσε άγνοια για τους λόγους κατάρρευσης του συγκροτήματος και υποστήριξε ότι το ταξίδι που ετοιμαζόταν να κάνει στο Μαυροβούνιο ήταν άσχετο από αυτό.