Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ναταλία Γκαβριλίτα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή της παραιτείται, μετά από 18 ταραχώδεις μήνες στην εξουσία που σημαδεύτηκαν από οικονομικές αναταραχές και τους μετασεισμούς του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

«Πιστεύω στον λαό της Μολδαβίας. Πιστεύω στη Μολδαβία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε μέσα από όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις».

Μολδαβία: Ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο

Η χώρα των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει υποφέρει από την εκτίναξη του πληθωρισμού ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Υπέστη διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές ενώ προσπάθησε να σπάσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι αντιδράσεις

Η αύξηση των τιμών, ιδίως του φυσικού αερίου συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες, που το Κισινάου περιέγραψε ως μέρος μιας εκστρατείας που υποκινείται από το Κρεμλίνο και στόχο έχει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Η Γκαβριλίτα ανέλαβε το αξίωμα της πρωθυπουργού τον Αύγουστο του 2021, αφού το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης  εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με την υπόσχεση να εξαλείψει τη διαφθορά.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχθηκαν πέρυσι τη Μολδαβία ως υποψήφια για ένταξη, σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την πρόεδρο Μάια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020.