Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι υποστηρίζουν την Ουκρανία για να βάλουν τέλος «στο ρωσικό ζήτημα» και στράφηκε ιδιαίτερα κατά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέπτεται το Κίεβο.

Ουκρανία: Θα είναι «game changer» του πολέμου τα άρματα μάχης; – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Η Φον ντερ Λάιεν «δήλωσε πως το αποτέλεσμα του πολέμου πρέπει να είναι η ήττα της Ρωσίας και μια ήττα τέτοια που να μην ξανασηκωθεί για δεκαετίες», δήλωσε σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Άραγε αυτό δεν είναι ρατσισμός, ναζισμός και μια απόπειρα να επιλυθεί το ρωσικό ζήτημα;»

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις θα απαντήσουν στην παράδοση δυτικών όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο προσπαθώντας να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις ουκρανικές δυνάμεις από τα σύνορα ώστε να δημιουργήσουν μια ασφαλή ζώνη.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πως όλοι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – όμως η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς η Ρωσία προσεγγίζει την εκστρατεία.

«Επιδιώκουμε τώρα να απωθήσουμε το ουκρανικό πυροβολικό σε μια απόσταση που δεν θα αποτελεί απειλή για τα εδάφη μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που παρέχονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τους απωθήσουμε από τα εδάφη που αποτελούν μέρος της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα δεν χρειάζεται βοήθεια»

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Μόσχα δεν χρειάζεται βοήθεια από τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της κατά την εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, η Ρωσία έχει όλα όσα χρειάζεται για τη σύγκρουση και δεν έχει ζητήσει από τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (μια συμμαχία υπό τη Μόσχα που περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν) να παράσχουν υλική υποστήριξη στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται άμεσα στις εκρήξεις που προκάλεσαν πέρυσι μεγάλες ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream στο βυθό της Βαλτικής.

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε αποδείξεις για τον ισχυρισμό του. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προηγουμένως κατηγορήσει τη Βρετανία ότι ανατίναξε τους αγωγούς, κάτι που το Λονδίνο αρνήθηκε.

Στη συνέντευξή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως η Δύση λέει ψέματα ότι η Ρωσία αρνείται να διαπραγματευθεί σχετικά με την Ουκρανία και προσπαθεί να στρέψει εναντίον της Μόσχας τη Μολδαβία, τη Γεωργία και πρώην σοβιετικά κράτη στην κεντρική Ασία.

Για τις σχέσεις με την Κίνα

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ακόμη πως οι σχέσεις της Μόσχας με την Κίνα δεν έχουν όρια και, παρά το γεγονός πως δεν έχουν συμπήξει επίσημη στρατιωτική συμμαχία, οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών είναι πολύ υψηλότερης και ευρύτερης φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ