Με επίθεση εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ – πέραν της κυβέρνησης – εγκαινίασε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ από το Περιστέρι τη δική του προεκλογική καμπάνια. Από το σχέδιο της δικής του διακυβέρνησης, εξάλλου, δεν έλειψαν ούτε οι παροχές. Και το σκηνικό στο κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου» παρέπεμπε εξαρχής σε μια «πορεία στον λαό» που ακολουθεί την πρόταση δυσπιστίας και τη συνταγή «σκληρού ροκ» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κοιτάξτε από εδώ, θα έλθει κι αυτός που περιμένετε». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, κάπως έτσι ξεκίνησε το δικό της καλωσόρισμα στον κόσμο που χθες το απόγευμα προσήλθε από όλη την Αττική για να γεμίσει το κλειστό γήπεδο. Και όντως ήταν η ώρα που όλοι όρθιοι περίμεναν την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στο στάδιο. Εδώ ήταν η πρώτη στάση της νέας «πορείας» που θα έχει συνέχεια αύριο στην Πάτρα και τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Το γήπεδο γέμισε από νωρίς, στήθηκαν και οθόνες έξω, ενώ το γαλάζιο του Ατρομήτου και των οπαδών του, των «Φενταγίν», ανακατεύθηκε με τις κόκκινες, τις ΛΟΑΤΚΙ και τις πράσινες σημαίες των φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σημάνει πανκινητοποίηση μέρες. Και που προσήλθαν οι περισσότεροι και με πούλμαν από πολλές περιοχές των δυτικών συνοικιών.

Ο Δυτικός Τομέας για τον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τις κάλπες και λόγω κοινωνικής σύνθεσης αλλά και επειδή ακόμη και το 2019 εδώ κατέγραψε εκ των καλύτερων επιδόσεών του. Μετά την ενός λεπτού σιγή για τους δύο χαμένους πιλότους μας, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τη θέση του στο βήμα εν μέσω συνθημάτων και ουσιαστικά συνόψισε όλη τη νέα στρατηγική του ενώπιον και σχεδόν όλης της ΚΟ του κόμματος αλλά και των κορυφαίων στελεχών του. Καταρχάς ως συνέχεια της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απόσχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής -πλην εκείνης που θα διεξαχθεί για την απαγόρευση του ναζιστικού μορφώματος – αποσαφήνισε τη στάση του: «Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στα κοινωνικά θέματα (Περιστέρι γαρ). Πληθωρισμός, σουπερμάρκετ, ενεργειακή κρίση. Βάλλοντας από την πρώτη στιγμή κατά της κυβέρνησης και δένοντας τα προαναφερόμενα ζητήματα με αυτά της διαφθοράς. «Είδαμε και βλέπουμε τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι και κομματισμός, να συνοδεύουν κάθε κυβερνητική πράξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δημοκρατία ή Μητσοτάκης»

Χρησιμοποίησε τον όρο «καθεστώς» και «εκτροπή» με έμφαση και ζητώντας εκ νέου την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. «Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία», ήταν το νέο μότο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση – όπως είπε – σε όσους αναρωτιούνται αν ενδιαφέρουν τον κόσμο οι υποκλοπές πιο πολύ από την τσέπη του απλού πολίτη. «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης», συνόψισε. Αν βγάζει επίσης είδηση η χθεσινή ομιλία Τσίπρα είναι η εκ νέου και κλιμακούμενη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με την έμμεση αναφορά σε δυνάμεις που «είναι κρίμα να επιλέγουν έναν ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό. Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί», όπως ανέφερε. Επέμεινε σε νίκη ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κάλπη.

Το δικό του πρόγραμμα

Περιέγραψε, τέλος, το πλαίσιο της δικής του νέας διακυβέρνησης με «κόψιμο του ομφάλιου λώρου του κράτους με το κόμμα» και εξειδίκευσε ανάμεσα σε άλλα στην: καταπολέμηση των ανισοτήτων, τη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, κατάργηση όλων των νόμων που βάζουν φραγμό σε ελευθερίες, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ και αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο Δημόσιο, επιστροφή όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε τρεις ετήσιες δόσεις, άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ