Με βαθιά οδύνη, στιγμές υψηλού συμβολισμού και τιμές Αντιπτεράρχου η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Υποσμηναγό (Ι) Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε την ζωή του μαζί με τον Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, στην πτώση του μοιραίου Phantom την ώρα που διενεργούσαν άσκηση «χαμηλής πτήσης».

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από την εκκλησία βρισκόταν το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Αργότερα, το φέρετρο με τη σορό του υποσμηναγού πέρασε μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα και υπό τον ήχο  χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία. Τραγικές φιγούρες η οικογένεια του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, πλαισιωμένη από  συγγενείς και πλήθος φίλων.

Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό παρευρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης τίμησαν τον νεκρό πιλότο

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στο πλευρό της μητέρας του πιλότου

Καρέ καρέ το τελετουργικό της τελετής

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

Όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία κατά την διάρκεια της μεταφοράς του φέρετρου, ένας αξιωματικός μετέφερε το ξίφος και το καπέλο, όπως ορίζει το τελετουργικό της κηδείας.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, το φέρετρο με την σορό του συγκυβερνήτη μεταφέρθηκε στην τελευταία του κατοικία όπου και ο Αρχηγός ΓΕΑ (Ι), κ. Μπουρολιάς, παρέδωσε το ξίφος και την σημαία στον πατέρα του αδικοχαμένου νέου.

Μετά την ταφή του Υποσμηναγού Μάριου Τουρούτσικα, το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, έριξε βολές στον αέρα, ενώ ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου, την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου, δεν άντεξε και στην ταφή του γιου του φώναξε: «Είσαι ψηλά αγόρι μου, είσαι ψηλά. Και τη σημαία σου βάλανε επάνω σου».

Τιμήθηκαν με τον ανώτατο βαθμό οι πιλότοι του μοιραίου Phantom

Ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, που έχασαν την ζωή τους με το μοιραίο Φάντομ που συνετρίβη στις 30 Ιανουαρίου, τιμήθηκαν με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου, μία τιμή που αν και προβλέπεται δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Κατόπιν εισηγήσεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, συνεκλήθη εκτάκτως με μόνο θέμα την προαγωγή του κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του F-4 Phantom, του 31χρονου Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα αντίστοιχα, στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτεράρχου. Η απόφαση ελήφθη δια περιφοράς και ομόφωνα.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα την σχετική απόφαση, η οποία κατόπιν υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την Πέμπτη (02/02) υπεγράφη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που επικύρωνε και τυπικά την τιμητική προαγωγή των δύο πιλότων στο ανώτατο βαθμό στην ιεραρχία της Πολεμικής Αεροπορίας.