Από 753 ευρώ έως 826 ευρώ κυμαίνεται το ποσό του νέου κατώτατου μισθού, βάσει των προτάσεων των εμπλεκόμενων φορέων προς το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα ποσά που προτείνει κάθε εμπλεκόμενος φορέας, καθώς και οι προϋποθέσεις που θέτουν, ώστε να είναι λειτουργική η αύξηση, είναι τα ακόλουθα:

Τι προτείνουν οι φορείς

– Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ.

– Η Τράπεζα της Ελλάδας σημειώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με οποιαδήποτε αύξηση κάτω από το ύψος του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός πηγαίνει έως τα 780 ευρώ.

– Το ΚΕΠΕ προτείνει να φτάσει ο κατώτατος μισθός από 760 έως 780 ευρώ. Η πρόταση του ΚΕΠΕ είναι πιο σημαντική, καθώς είναι ο φορέας που θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις και θα κάνει την τελική εισήγηση στο υπουργείο.

– Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει αύξηση 8-10%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται μεταξύ 770 και 784 ευρώ.

– Η ΕΣΕΕ προτείνει αύξηση 7%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 763 ευρώ.

– Ο ΣΕΤΕ προτείνει αύξηση στα 753 ευρώ.

Οι εργοδοτικοί φορείς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) δέχονται την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ζητούν περαιτέρω μείωση του μη ασφαλιστικού κόστους και μείωση της φορολογίας, προτείνοντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι προτάσεις αυτές θα συγκεντρωθούν από το ΚΕΠΕ, το οποίο θα καταθέσει την τελική του πρόταση στον υπουργό Εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης με τη σειρά του θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, τις προτάσεις και, στις 10 Μαρτίου, θα υποβάλει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.