Από τα χείλη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κρέμονται οι αγορές για σήμα αναφορικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ. Με την ΕΚΤ να συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη και τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όλοι περιμένουν να δουν τώρα εάν η κεντρική τράπεζα βλέπει κάποια σημάδια αναχαίτισης του πληθωρισμού ή εάν αναμένεται να συνεχιστεί η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, αναμένονται οι αποφάσεις και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ πρόκειται να κόψει ρυθμό στις αυξήσεις. Η Fed εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 4,5% με 4,75%, καθώς θεωρεί ότι η κούρσα των τιμών αρχίζει να γίνεται πιο ελεγχόμενη στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε στερλίνες κατά 50 μονάδες βάσης ώστε αυτά να φτάσουν στο 4%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε άλλες τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Μάιο, οπότε και θα κρατήσει στάση αναμονής. Σύμφωνα με έρευνα του Μπλούμπεργκ μεταξύ οικονομολόγων, αναμένονται δύο αυξήσεις επιτοκίων από 50 μονάδες βάσης η καθεμία τώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και άλλη μία κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το βασικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες θα αυξηθεί από 2% σήμερα στο 3,25%.

Οι προβλέψεις

Σε αυτά τα επίπεδα πρόκειται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες προβλέψεις, να διατηρηθεί για έναν χρόνο περίπου. Στη συνέχεια αναμένεται να πραγματοποιηθούν μικρές μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο του 2024.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 250 μονάδες βάσης μέχρι σήμερα, που είναι η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της ΕΚΤ, περισσότεροι από τους μισούς αναλυτές που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Μπλούμπεργκ εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από την καμπύλη για την αντιμετώπιση της χειρότερης αύξησης πληθωρισμού που έχει καταγραφεί ποτέ στη ζώνη του ευρώ.

Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσουν σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από όσες θα είναι πραγματικά απαραίτητες.

Σήμα Λαγκάρντ

Το επίκεντρο στη συνάντηση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι το σήμα που θα δώσει η Λαγκάρντ για το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς.

Αντίθετα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένεται να μειώσουν κι άλλο τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων την Τετάρτη, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί επίσης οι προσδοκίες ότι έκθεση για τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη αυτής της εβδομάδας μπορεί να δείξει ότι διατηρείται σταθερή ζήτηση για προσλήψεις. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τις πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σημειώνεται.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός των μισθών στη Βρετανία είναι πιθανό να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας σε άλλη μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή μονάδα, στο 4% την Πέμπτη. Αυτό θα σήμαινε το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2008 και την ταχύτερη σειρά αυξήσεων εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από